Euro cinsinden anında transferler için ekstra maliyet yok

AB ülkeleri tarafından yakın zamanda kabul edilen bir düzenleme, bankaların euro cinsinden anlık transferler için ek ücret talep etmesini yasaklıyor.

Euro cinsinden anında transferler için ekstra maliyet yok

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, euro para transferlerinin saniyeler içinde gerçekleşmesini sağlayacak düzenlemeyi onayladı.

AB Konseyi, euro para transferine yönelik “anlık ödemeler” düzenlemesinin üye ülkeler tarafından kabul edildiğini açıkladı.

Buna göre, anında ödeme sistemiyle hem aynı ülke içinde hem de başka AB ülkeleri arasında euro para transferi mesai saatleri dışında da 10 saniye içinde yapılabilecek.

Günün her saati hiçbir ekstra ücret ödemeden anında transferler

Avusturya ve diğer 19 euro ülkesinde, bankalar gelecekte standart olarak on saniyeden kısa süren transferler sunmak zorunda kalacaklar – sadece iş saatleri içinde değil, günün her saati. Avrupa Parlamentosu bunu şubat ayının başında zaten onaylamıştı.

Banka gibi ödeme hizmeti sağlayıcılarının euro cinsinden anında “gönderme” ve “alma” hizmetini sunması gerekecek.

Bu finans kurumlarının işlem için uygulayacakları ücret, standart kredi transferleri için uygulanan ücretten yüksek olamayacak.

Böylece, üçüncü ülke finans kurumlarına ve altyapılarına aşırı bağımlılık azaltılırken Avrupa’daki ekonomi ve finans sektörünün stratejik özerkliği geliştirilecek.

Normalde aktarılan tutarlar bir gün sonra alıcının hesabına ulaşır. Ancak hafta sonları veya resmi tatil günleri nedeniyle 72 saatten fazla sürebilir.

Ayrıca üye ülkeleri temsil eden Konseyin de duyurduğu gibi, AB düzenlemeyle mali suçlara karşı daha güçlü önlemler alıyor. Gelecekte kurumlar, yararlanıcı veya yararlanıcıların hesap numarası ile adını karşılaştırmak zorunda kalacak. Brüksel’de bunun, kullanıcıların dolandırıcılığa karşı daha iyi korunduğu anlamına geldiği söylendi.

Yasa Nisan ayına kadar yürürlüğe girecek ve daha sonra 18 aylık bir geçiş döneminden sonra, yani 2025 sonbaharında yürürlüğe girecek. Euro olmayan ülkelerde, değişiklik 2027’den itibaren Euro cinsinden transferler ve 2028’den itibaren ilgili ulusal para birimlerindeki Transferler için geçerli olacaktır.| ©DerVirgül

Yayınlama: 26.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.