Hamza Yusuf, ilk Müslüman başbakanı olmaya hazırlanıyor

SNP lideri seçilen Hamza Yusuf, İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı olmaya hazırlanıyor.

Hamza Yusuf, ilk Müslüman başbakanı olmaya hazırlanıyor

İskoçya’da iktidardaki İskoç Ulusal Partisi (SNP) Müslüman aday Hamza Yusuf’u yeni lideri olarak seçti.

Pakistan kökenli 37 yaşındaki Yusuf, İskoçya’nın beyaz olmayan ilk başbakanı olarak görev yapmaya hazırlanıyor.

Halen İskoçya Sağlık Bakanı olarak kabinede görev yapan Yusuf, Nicola Sturgeon’un yerine geçmek için girdiği yarışta diğer iki İskoç milletvekilini geride bırakmasının ardından yaptığı konuşmada İskoçya’nın bağımsızlığı için mücadeleyi sürdüreceğini belirtti.

Rakipleriyle olan yarışın geride kaldığını vurgulayan Yusuf birlik mesajı vererek, “Artık Hamza takımı, Ash takımı ya da Kate takımı değiliz, biz tek bir takımız. İskoçya’ya bağımsızlık getirecek ekip ve nesil biz olacağız.” diye konuştu.

Yusuf, parti liderliği için aday olan rakipleri Kate Forbes ve Ash Regan’a karşı en güçlü ve deneyimli aday olarak gösteriliyordu.

Yüzde 70 katılımın sağlandığı liderlik seçimlerinin ilk turunda rakipleri Ash Regan’ı eleyen Yusuf ve Kate Forbes ikinci turda yüzleşti. 72 bin seçmenin yüzde 52 oyunu alan Yusuf, yüzde 48 oy alan Forbes’u eleyerek partinin yeni lideri oldu.

Yusuf’un salı günü İskoçya parlamentosunda yapılacak oylamada başbakan seçilmesi bekleniyor. Beklenmedik bir şekilde istifa eden eski liderin liberal sosyal görüşlerini paylaşan Yusuf, “Sturgeon’ın devamı” olarak görülüyor.

Bağımsızlık konusu
Yeni lideri bekleyen zorlu görevlerin başında beş haftadır yaşanan liderlik mücadelesinin yıprattığı partiyi birleştirmek ve İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan bağımsızlığı için yürüttüğü kampanyaya yeniden enerji kazandırmak bulunuyor.

İskoç seçmenler 2014 yılında yapılan ve nesilde bir kez alınacak bir karar olarak lanse edilen referandumda Birleşik Krallık’ta kalmayı destekledi. SNP, özellikle Brexit sonrasında durumun değiştiğini ileri sürerek yeni bir oylama istiyor.

Ancak Londra’daki merkezi hükümet buna izin vermeyi reddetti ve Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi İskoçya’nın Londra’nın onayı olmadan bir oylama yapamayacağına hükmetti.

Bağımsızlık için ihtiyatlı davranacağının sinyallerini veren Yusuf, bu konuda “yerleşik ve sürekli” bir çoğunluk oluşturmak istediğini ifade ediyor. Anketler şu anda İskoç seçmenlerin bu konuda neredeyse eşit oranda bölündüğünü gösteriyor.| euronews.com

Yayınlama: 27.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.