100.000’den fazla kişinin e-kartları bloke olacak

Avusturya’da Ocak ayında 106 bin 814 sigortalının e-kartları bloke edilecek. Sebep: Henüz fotoğraf göndermediniz. Göçmenleri sosyal dolandırıcı olarak gösteren kampanyalar sonucunda yasa yürürlüğe girmişti.

100.000’den fazla kişinin e-kartları bloke olacak

ÖVP-FPÖ federal hükümetin büyük projelerinden biriydi: 1 Ocak 2020’den itibaren e-kartlara pasaport fotoğrafı iliştiriliyor, 2022’den itibaren ise zorunlu hale getirildi. Amaç sosyal dolandırıcılığa son vermekti.

Dönemin Avusturya’da koalisyon hükümetinin küçük ortağı aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) ilgili video kliplerde, tedbirin göçmenleri ve sığınmacıları hedef aldığı gerçeğini gizlemiyordu (“Şanslısın Ali”).

| İşte o tartışmalı video: 

 

Şimdi, 2023’ün sonunda bu önlemin 100.000’den fazla insan için hoş olmayan sonuçları olacak.

FPÖ’nün Sağlık Bakanı Johannes Rauch’a yanıtladığı soru önergesinde, 1 Ocak 2024’ten itibaren 106 bin 814 sigortalının e-kartlarının bloke edileceği belirtildi. Bunun nedeni yetkililerin elinde herhangi bir fotoğraf olmaması ve etkilenenler tarafından kendilerine hiçbir fotoğraf gönderilmemiş olmasıdır. Ayrıca son 12 ayda yasal sağlık sigortasından yararlanamayan ve e-kartları bloke edilen 973 bin 520 kişi bulunuyor.

İstisnalar var

Fotoğrafsız e-kartların genel olarak dolaşımda olması pek de alışılmadık bir durum değil. Bunlardan 2,3 milyonu var çünkü 14 yaşın altındaki çocukların, 70 yaşın üzerindeki kişilerin ve 4. bakım kademesindekilerin buna ihtiyacı yok. Onlar için herhangi bir eyleme gerek yok. Ancak diğer tüm sigortalı kişiler için durum böyledir. Toplamda son 12 ayda sigorta talebinde bulunan, istisnasız ve yetkililerin fotoğrafı bulunmayan 106.814 kişi bulunuyor.

Bakan Rauch, soruya verdiği yanıtta “Bu kartlar Ocak 2024 ortasında bloke edilecek” diye doğruladı. Fotoğrafın 2023 yılı sonuna kadar verilmesi mümkün olduğundan kart ancak kart teslim süresi dolduktan sonra bloke edilecektir. Posta teslimatında tatilden kaynaklanan gecikmeler dikkate alınmalıdır.

Kimin e-kartı bloke edilirse, doğrudan (örneğin posta yoluyla) bilgilendirilmiyor, yalnızca tesadüfen, örneğin doktor ziyaretleri sırasında bilgilendiriliyor. Her halükârda sosyal sigorta sağlayıcılarının şemsiye örgütlenmesi önemli bir sorun görmüyor. Etkilenen kişilerin geçen yıl sigortalı olduğu belliydi ancak yine de bir doktorla temasları yoktu. Kart bloke edilmesi nedeniyle birisinin e-kartı kullanamaması durumunda, yeni bir kart verilinceye kadar hizmetleri kullanabilmek için zaten yeterli seçenek mevcuttur.

“Kabul edilemez”

FPÖ bunu biraz daha sorunlu görüyor. Sağlık sözcüsü Gerhard Kaniak, “Bu kadar çok kişinin, e-kartlarının bloke edilmesinin yaklaştığı konusunda önceden bilgilendirilmeden oldu bittiyle karşı karşıya kalması kabul edilemez. Zamanında bildirim, etkilenenlere gerekli adımları atma fırsatı verebilirdi.” dedi. “Etkilenen sigortalıların karanlıkta bırakılması ve yaklaşmakta olan e-kart blokajını ancak doktor veya eczaneye gittiklerinde öğrenmeleri kabul edilemez. Sorumlu makamlar, etkilenen tüm kişilerin bu konuda zamanında bilgilendirilmesini acilen sağlamalıdır.” Diye konuştu.

Şayet e-kartınızda fotoğraf yoksa; buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz. | ©DerVirgül

Yayınlama: 16.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.