Avusturya, 25.000 daire için 1 milyar Euro yatırım yapıyor

Avusturya koalisyon hükümeti, sahiplik oranını güçlendirmek ve yeniden daha uygun fiyatlı konut sağlamak 1 milyar Euro’yu kapsayan bir paket açıkladı. Ev almak isteyenlere düşük faiz ve tapu kayıt ücreti için yardım uygulacak…

Avusturya, 25.000 daire için 1 milyar Euro yatırım yapıyor

Salı günü Şansölye Karl Nehammer (ÖVP) ve Şansölye Yardımcısı Werner Kogler (Yeşiller) bir inşaat ve konut paketi sundu. “Konut ve mülk hamlesi” Viyana-Floridsdorf’taki bir inşaat sahasında sunuldu. Nehammer, “Gelecek aslında burada yaratılıyor ve burası sahiplik atağımızı başlatmak için doğru yer” dedi.

Şansölye, sosyal ortakların katılımıyla etkili bir programın geliştirildiğini vurguladı.

Hamlenin üç temel taşı

Peki ÖVP ile Yeşiller ne üzerinde anlaştı? “Büyük ölçekli” hamle üç bölümden oluşuyor:

Hükümet, 25.000 yeni veya yenilenmiş konut birimi oluşturmak için 2026 yılına kadar kâr amacı gütmeyen konutlara bir milyar euro yatırım yapıyor. Nehammer “Solomonik bir çözümden” söz ediyor: 10.000 daire kiralık daire olarak mevcut olmalı ve diğer 10.000 daire de mülk sahiplerine yönelik olmalıdır. Bu nedenle hamle aynı zamanda Nehammer’in 2030 yılına kadar Avusturya’da 500.000 ek mülk sahibi olmasını öngören “Avusturya planının” da bir öngörüsü.

Yani kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından 20.000 yeni daire inşa edilecek. Geriye kalan 5.000 daire ise yenilenerek tekrar satışa sunulacak ünitelerden oluşuyor. Kogler, “Ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan her şey mantıklı” diyor ve doğru zamanda kazan-kazan-kazan çözümünden bahsediyor. Hükümet, hamlenin yaklaşık beş milyar euroluk yatırımları tetikleyeceğini ve inşaat sektöründe yaklaşık 40.000 kişiye istihdam sağlayacağını umuyor.

İkincisi, birisi ilk evini satın aldığında iki ek ücret kaldırılacak: Tapu kayıt ücreti ve ilk 500.000 Euro’ya ilişkin haciz kayıt ücreti. Böylece ev inşaatçıları ve daire alıcıları 11.500 euroya kadar yardım alabilecek.

Üçüncü nokta: Hükümet, gelecekte federal eyaletlerin “özellikle ucuz konut kredisi” vermesini sağlamak istiyor. 200.000 Euro’ya kadar olan kredilerde kredi faiz oranının maksimum yüzde 1,5 olması gerekiyor. Arka plan: ECB’nin enerji krizinin başlangıcından bu yana temel faiz oranını önemli ölçüde artırmasının ardından, krediler ortalama kazananlar için pek karşılanabilir değildi.

Daha detaylı bilgi çarşamba günü açıklanacak

Bu şekilde kalmamalı. Çarşamba günü Bakanlar Kurulu’nun ardından hükümet inşaat sektörünü canlandırmaya yönelik ek tedbirler sunmak istiyor. Amacın özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin üzerindeki yükü hafifletmek olduğu belirtiliyor.

Ayrıca 2.000 euroya kadar usta ikramiyesi de planlanıyor. Eyaletlerin gelecekte boş tutulan konutlardan vergi alabilmesi için seçenekler genişletiliyor. Bu şu anda yalnızca nadir durumlarda mümkündür. Detaylar Bakanlar Kurulu’nda gelecek.

Avusturya Kâr Amacı Gütmeyen İnşaat Dernekleri Birliği (GBV) başkanı Klaus Baringer, milyar euronun uygun fiyatlı ek konutlara yansımasını sağlamak için her şeyin çalışılacağını vurguluyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 27.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.