Avusturya dört Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Dışişleri Bakanlığı dört Rus diplomattan Avusturya’yı terk etmesini istedi.

Avusturya dört Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Avusturya Dışişleri Bakanlığı dört Rus diplomatı sınır dışı ediyor. Açıklamada, “Rus büyükelçiliğinden iki diplomat, diplomatik statüleriyle bağdaşmayan eylemlerde bulundu” ve “istenmeyen adam” ilan edildi.

Birleşmiş Milletler Daimi Misyonundan iki diplomattan da Avusturya’yı terk etmesi istendi.

Karargah anlaşmasıyla bağdaşmayan eylemlerde bulundukları belirtildi. Dışişleri Bakanlığı’na göre, etkilenen dört Rus diplomatın en geç bir hafta içinde, yani 8 Şubat’ın sonunda Almanya’yı terk etmesi gerekecek. Edinilen bilgiye göre, üst düzey mevkilerde bulunan dört kişi var. Bu nedenle Çarşamba akşamı sınır dışı edilmeleri konusunda bilgilendirildiler.

Avusturya, geçen Nisan ayında zaten dört Rus diplomatı sınır dışı etmişti. Birkaç gün süren tereddütten sonra Avusturya, Rus diplomatlara yönelik Avrupa yaptırımlarına katıldı. Rusya’nın Viyana Büyükelçiliği’nin üç çalışanı ile Salzburg Başkonsolosluğu’nun bir çalışanının diplomatik statüleri iptal edildi. Rusya tedbire kısa bir süre sonra dört Avusturyalıyı sınır dışı ederek yanıt verdi.

Rusya uzmanı Gerhard Mangott, Perşembe günkü sınır dışı edilme olayını Viyana’da yaklaşan diplomatik açıdan hassas AGİT konferansına bağladı. Mangott, “Rus diplomatların sınır dışı edilmesi haklı olabilir. Ancak bunun, Avusturya’nın ağır bir şekilde eleştirildiği seyahat yasaklarına rağmen Rus temsilcilerin AGİT Parlamenterler Meclisi’ne gelmelerine izin vermesiyle de ilgisi var.” Twitter’dan. Siyaset bilimci, “Diplomatların sınır dışı edilmesiyle, artık Rusya yanlısı olduğu suçlamasına karşı çıkılabilir” dedi.

23./24 tarihinde Viyana’da. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Şubat ayında toplanan Parlamenter Asamblesi şu sıralar Avusturya’yı bir ikileme sokuyor. Basında çıkan haberlere göre, bazı müttefik AB ortaklarının perde arkasından Avusturya’nın Rus delegasyonuna vize vermemesini talep ettiği söyleniyor. Rus delegasyonu, daha önce ev sahibi Polonya ve İngiltere gibi birçoğu AB yaptırımlarına tabi. Litvanya AGİT büyükelçisi Vaidotas Verba “basına” (Perşembe günü) “Rus parlamenterler ne davet ne de vize almalı” dedi. Çünkü bunlar, Rusya’nın “Ukrayna topraklarını yasadışı olarak ilhak etmesini ve Ukrayna’ya karşı soykırım savaşını” ve dolayısıyla savaş suçlarını yücelten milletvekilleridir.

Ancak AGİT ile yapılan bir anlaşma nedeniyle, Alexander Schallenberg (ÖVP) başkanlığındaki Dışişleri Bakanlığı, Rus delegasyonunun girişini reddetme konusunda kendisini yasal bir konumda görmüyor. Schallenberg, Rusya’nın Polonya’daki AGİT toplantısına davetini bizzat eleştirmişti. Viyana’daki AGİT konferansı da patlayıcı çünkü 24 Şubat Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının birinci yıldönümü.| © DerVirgül

Yayınlama: 02.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.