Avusturya Hava Yolları, çalışanlarıyla uzlaşamıyor

Avusturya Hava Yolları’nda [AUA], personele yönelik yeni toplu iş sözleşmesine ilişkin anlaşmazlık devam ediyor. Gecen haftaki grevin ardından bugün iş toplantısı nedeniyle 92 uçuş yeniden iptal edildi.

Avusturya Hava Yolları, çalışanlarıyla uzlaşamıyor

Avusturya Hava Yolları’nda [AUA], personele yönelik yeni toplu iş sözleşmesine ilişkin anlaşmazlıkta, yönetim ve personel çatışma rotasında kalmaya devam ediyor. Geçen haftaki grevin ardından bugün iş toplantısı nedeniyle 92 uçuş yeniden iptal edildi. Sendika başka grevleri de göz ardı etmiyor.

Müzakereler önümüzdeki hafta da devam edecek. Toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığı haftalardır sürüyor ve 17 tur müzakereden anlaşma sağlanamadı. Yüzlerce uçuş gerçekleştirilemedi ve AUA’ya göre on binlerce yolcu planlandığı gibi varış noktasına ulaşamadı.

Uzun mesafe uçuşlar yapılıyor

AUA’nın bilgilerine göre tüm uzun mesafeli uçuşların bugün yapılması gerekiyor. AUA sözcüsü Sophie Matkovits yaptığı açıklamada, şirket işçilerinin toplantısı sırasında 80 uçuşun gerçekleştirilmesinin de mümkün olacağını söyledi. Önceki çalışma toplantıları ve grevin neden olduğu mali hasarın 24 milyon Euro olduğunu tahmin etti. Bugünkü çalışma toplantısının yol açacağı zararın tutarı 4 milyon Euro’yu bulacak diye konuştu.

Sendika, AUA’daki ücret seviyesinin ana şirket Lufthansa’daki ücret seviyesinden yüzde 40 daha düşük olmasını eleştiriyor ve bir eşitleme çağrısında bulunuyor. Sendika Vida başkanı Roman Hebenstreit, “Maalesef AUA’nın kârı açıkça Almanya’ya aktarıldı” dedi. Sendikacı, Lufthansa Grubu’nun medyada yer alan 2,7 milyar Euro’luk kârının, “görünüşe göre hissedarlara büyük temettüler ödemeye yeterli olduğunu ve yöneticilerin sonuçta ikramiyelerini almaya yeterli olduğunu” söyledi.

Görünürde anlaşma yok

AUA yönetimi de hâlâ zorlu. Matkovits, “Sendikaya teslim olursanız rotalarımızın yüzde 60’ı olumsuz olur” dedi. “Sendikanın paketiyle aslında Avusturya Havayolları için iyi bir yıl olan geçen yıl zarar etmiş olacaktık.”

Viyana Havalimanı yönetim kurulu üyesi ve Ticaret Odası’nın (WKÖ) havacılık sektörü başkanı Günther Ofner, sendikayı talepleriyle Avusturya’daki tüm havacılık sektörünü tehlikeye atmakla suçluyor. Ofner bir basın açıklamasında, “Vida ve AUA yönetim kurulu çalışma konseyi tarafından kışkırtılan uçuş iptalleri, müşterileri uzaklaştırmaya ve her şeyden önce AUA rekabetinin ekmeğine yağ sürmeye yönelik bir eylemdir” dedi. “Sadece AUA’daki binlerce işi tehlikeye atmıyorlar, aynı zamanda tüm havacılık endüstrisinde ve sonuçta havaalanında ve tedarikçi firmalarda da acımasızca rehin alınıyorlar.”

Ofner, müzakerelerde çalışan tarafının yaklaşan enflasyon tazminatı sorununu, maaş yapısında karşılanamaz bir yüke yol açacak büyük bir değişiklikle kabul edilemez bir şekilde birleştirdiğini ileri sürüyor. | ©DerVirgül

| Elite Home / Favoritenstrasse 82, Wien

Yayınlama: 04.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.