Avusturya hükûmeti yeni bir yardım paketi sundu

Avusturya koalisyon hükûmeti, düşük ve orta gelirli kesimleri rahatlatacağını ileri sürdüğü yeni bir yardım paketini açıkladı. Yardımlar daha çok çalışanları kapsayacak…

Avusturya hükûmeti yeni bir yardım paketi sundu

Cuma günü Federal Başbakanlıkta düzenlenen basın toplantısında her iki koalisyon ortağı da açıklanan yardımı, çalışan insanlar ve aileler için vergi indirimi sağlayacak “dengeli bir paket” olarak övdü. Federal Şansölye Karl Nehammer [ÖVP] özellikle çalışanlara yönelik yardımın performans boyutuna vurgu yaptı: “Performansın bir karşılığı olmalı”.

Sosyal İşler Bakanı Johannes Rauch [Yeşiller] ise kaldırılan soğuk ilerlemenin “sosyal üçüncüsünden” bahsetti, çünkü ailelere ve düşük gelirli insanlara yönelik rahatlama sosyal uyumu güçlendirecektir dedi.

Ücret ve gelir vergisi alanında bir vergi artışı olarak soğuk ilerleme yılın başında kaldırılmıştır. O zamandan bu yana vergi dilimleri her yıl ilgili enflasyona göre ayarlanmakta, böylece vergi mükellefleri artık yıllık ücret artışları sırasında daha yüksek vergi dilimlerine kaymamaktadır. Ancak vergi dilimlerinin ayarlanması tümüyle değil, sadece üçte ikisi otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Hükümetin kalan ek gelirle ne yapacağı kendisine bağlıdır.

Değişken üçte birlik kısım önümüzdeki yıl yaklaşık 1.2 milyar Euro’ya ulaşacak. Bunun yaklaşık 800 milyon Euro’luk kısmı ilk dört vergi diliminin hafifletilmesi ve indirilebilir tutarların arttırılması için kullanılacak. Vergi dilimlerinin ayarlanması kademeli olacak: ilk dilim yüzde 9.6, sonrakiler sırasıyla yüzde 8.8, 7.6 ve 7.3 oranında arttırılacak. Maliye Bakanı Magnus Brunner’in [ÖVP] açıkladığı üzere, vergilendirilebilir gelir sınırı şu anda 11.693 Euro iken önümüzdeki yıl 12.816 Euro’ya yükselecek. Kesintiler tamamen enflasyon oranına göre ayarlanacak.

Fazla mesai için vergi indirimi uzatıldı

Fazla mesaiyi ödüllendirmek amacıyla, aylık vergiden muaf ödenek kalıcı olarak 86 Euro’dan 120 Euro’ya yükseltilecektir. Sınırlı bir süre için, 18 saatlik fazla mesai için aylık ödenek de önümüzdeki iki yıl boyunca aylık 200 Euro’ya yükseltilecek. Serbest meslek sahipleri için kâr ödeneğinin temel ödeneği yükseltilecek. Kirli iş, zorluk ve tehlike ödeneklerinin yanı sıra Pazar günleri, resmi tatiller ve geceleri çalışma için verilen ek ödenekler de artacak. Ayrıca, 2021 yılında sınırlı bir süre için getirilen çalışanlar için home office düzenlemeleri kalıcı olarak uzatılacak.

Hükümete göre bu önlemler, işgücü kıtlığıyla mücadele etmeyi ve performans için olumlu teşvikler yaratmayı amaçlıyor. Ailelere yönelik yardımlar çocuk yoksulluğuyla mücadele etmeyi amaçlıyor. Bu amaçla, ek çocuk yardımı 550 Euro’dan 700 Euro’ya yükseltilecek. Buna ek olarak, çocuk bakımı için vergiden muaf işveren sübvansiyonu iki katına çıkarılacak ve şirket anaokullarının kullanımı yaygınlaştırılacak.

SPÖ ‘teselli ödülünü’ eleştirdi, FPÖ ‘el çabukluğundan’ söz etti

Maliye Bakanı Brunner bir kez daha soğuk ilerlemenin kaldırılmasını “gerçekten tarihi” olarak övdü ve bunun Maliye Bakanı olarak kendisi için çok rahat olmadığını, ancak “adil bir eylem” olduğunu söyledi. Şansölye Nehammer “Avusturyalı vergi mükellefleri için güzel bir gün “den bahsetti.

Öte yandan muhalefetten de eleştiriler geldi: SPÖ maliye sözcüsü Jan Krainer hükümetin “kendini aşırı övmesini” eleştirdi, ancak soğuk ilerlemenin kaldırılmasının “teselli ödülü” olması “hükümetin enflasyon konusundaki başarısızlığını telafi edemezdi”. NEOS hükümeti “ne yaparsan yap politikası” izlemekle suçladı. NEOS’un ekonomik ve sosyal sözcüsü Gerald Loacker yaptığı açıklamada, soğuk ilerlemesinin kaldırılmasının bir rahatlama değil, sadece “on yıllardır gecikmiş olan ek bir yükten vazgeçmek” olduğunu söyledi. Avusturya “mutlak yüksek vergili bir ülke” olmaya devam ediyor.

Avusturya’da işgücü üzerindeki vergilerin hala çok yüksek olduğunu belirten FPÖ, bunu hükümet tarafından yapılan bir “el çabukluğu” olarak nitelendirdi. Soğuk ilerleme kaldırılmamış, sadece üçte iki oranında azaltılmıştır. Yukarı Avusturya Vali Yardımcısı Manfred Haimbuchner, “Devlet, vergi mükellefinden geri kalan üçte birini yeniden dağıtmak için almaya devam ediyor” dedi ve “bu gizli verginin gerçekten kaldırılmasının” yanı sıra enflasyonla etkin bir şekilde mücadele etmek için net bir yol haritası çağrısında bulundu.

İş dünyası temsilcileri memnun, ÖGB eleştirdi

Maliye Konseyi Başkanı Christoph Badelt, hükümetin planlarını “ilk bakışta” “çok makul” olarak değerlendirdi, çünkü alt gelir dilimleri daha fazla rahatlayacak. Badelt, “Ö1” öğle gazetesine verdiği demeçte, fazla mesai için daha güçlü vergi indirimi ve ev ofis düzenlemesinin uzatılmasının, işgücü kıtlığı durumunda bir işgücü piyasası politikası önlemi olarak iyi uyduğunu söyledi. Ancak genel olarak Mali Konsey Başkanı, soğuk ilerlemenin kaldırılmasının hükümete gelecekteki bütçelerde manevra alanı bırakmayacağı yönündeki uyarısının arkasında durdu.

Avusturya Ticaret Odası [WKÖ], Avusturya Sanayi Federasyonu [IV] ve Avusturya Endüstri Federasyonu açıklanan rahatlamayı destekliyor. Diğer şeylerin yanı sıra, fazla mesai ödeneğinde planlanan artışı, çocuk bakımı için sübvansiyonu ve serbest meslek sahipleri için kar ödeneğindeki artışı olumlu olarak değerlendiriyorlar. Basın açıklamasına göre WKÖ Başkanı Harald Mahrer, “Vatandaşların yanı sıra gelir vergisine tabi girişimcilerin de ceplerine daha fazla net gelir girecek” dedi. Bu sayede işletmeler daha kolay planlama yapabilecek ve satın alma gücü desteklenecektir.

Avusturya Sendikalar Federasyonu [ÖGB] ise pakette çalışanlar için daha az avantaj görüyor. ÖGB ekonomisti Miriam Fuhrmann, örneğin tatil ve Noel ikramiyelerinin enflasyona göre ayarlanmamasını eleştirdi. Buna ek olarak ÖGB, vergiden muaf kirli iş, zorluk ve tehlike ödenekleri için de bir enflasyon düzeltmesi talep ediyor. İşçi Odası’nın bakış açısına göre “birçok iyi nokta bulunmaktadır”. Ancak, AK vergi hukuku uzmanı Pascal Schraml, X platformunda (eski adıyla Twitter) yaptığı açıklamada, fazla mesai ikramiyelerinin olumlu muamelesinde ve kar ödeneğinin artırılmasında iyileştirmelerin gerekli olduğunu söyledi.|© DerVirgül

Yayınlama: 15.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.