Avusturya ilk defa İsrail saldırılarını eleştirdi

Avusturya, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki sınır kasabası Refah’a yönelik saldırılarına yönelik uluslararası eleştirilere katılıyor. Dışişleri Bakanlığı, sivillerin çıkış yolunun askeri operasyonla kapatılmasında endişe duyduklarını belirterek, uluslararası eleştirilere destek sundu.

Avusturya ilk defa İsrail saldırılarını eleştirdi

Avusturya Dışişleri Bakanlığı Cumartesi akşamı geç saatlerde, “Refah’ta sivillere çıkış yolu olasılığını tehlikeye sokan bir askeri operasyondan son derece kaygılı olduklarını” yazdı. AB dış politika müdürü Josep Borrell “insani kriz” konusunda uyardı.

Dışişleri Bakanlığı, rehinelerin Gazze Şeridi’nden çıkabilmesi ve insani yardımın girebilmesi için “insani alanlara” ihtiyaç olduğunu talep etti. Mesajda ayrıca İsrail’in Hamas terörüne karşı meşru müdafaa hakkına yönelik bir taahhüt de yer aldı.

İsrail’in Hamas’a yönelik askeri operasyonu nedeniyle Refah, Filistinli sivillerin son sığınağı olarak değerlendiriliyor. Savaştan önce yaklaşık 300.000 nüfusu olan kasabanın şu anda bir milyondan fazla Filistinliye ev sahipliği yaptığı söyleniyor. Eleştirmenler İsrail’i Gazze Şeridi’nde etnik temizlik yapmakla suçluyor. Tanınmış hükümet politikacıları Filistin topraklarının kalıcı işgali lehinde konuştular. Başbakan Binyamin Netanyahu bunu yalanladı ancak aynı zamanda bağımsız bir Filistin devletini de açıkça reddetti. Ancak bu reddediş, Avusturya gibi yakın siyasi müttefiklerinden bile tepki topladı.

“Mısır’la gerginlik sürüyor”

AFP haber ajansına göre Borrell şunları söyledi: Borrell, Refah sınırındaki “Mısır’la da güçlü gerilimler” olabileceği konusunda uyardı.

“Rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelerin yeniden başlatılması ve düşmanlıkların durdurulması, katliamı önlemenin tek yoludur” diye konuştu.

Filistin’de 28.000 ölü

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, diğer şeylerin yanı sıra, Netanyahu’nun eylemleriyle ilgili olarak “yakın sonuçları olan bir insani felaket” konusunda uyardı. Refah’taki ihtiyacın “zaten inanılmaz” olduğunu açıkladı.

Gazze Şeridi’ni kontrol eden radikal İslamcı grup Hamas, 7 Ekim’de İsrail’e benzeri görülmemiş, bir saldırı başlattı. İsrail raporlarına göre Gazze Şeridi’nde 1.160 civarında kişi öldürüldü, 250 kişi rehin alındı. İsrail daha sonra Hamas’ın imha edileceğini duyurdu ve Gazze Şeridi’nde büyük bir askeri operasyon başlattı. Hamas’ın bağımsız olarak doğrulanamayan son rakamlarına göre o tarihten bu yana burada 28.000’den fazla insan öldürüldü. | ©Der Virgül

Yayınlama: 11.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.