Avusturya işsizlik maaşını düşürmek istiyor!

Avusturya iktidar partisi ÖVP, işsizlik maaşının belirlendiği “son çalıştığı iş yerinden aldığı maaşın yüzde 55’nin işsizlik maaşı olarak ödemesini, yüzde 50’ye düşürmek istediğini açıkladı. Avusturya AB ülkeleri arasında en düşük işsizlik maaşı ödeyen ülkeler arasında.

Avusturya işsizlik maaşını düşürmek istiyor!

Halk Partisi [ÖVP], “Avusturya Planı”nda, Ulusal Konsey seçimleri öncesinde 2030 yılına kadar ücret dışı işgücü maliyetlerinde yıllık yüzde 0,5 puanlık bir azalma sözü verdi.

Bunu, diğer şeylerin yanı sıra, işsizlik sigortasından tasarruf ederek başarmak istiyor.

Halk Partisi özellikle net yenileme oranını (şu anda yüzde 55) zamana bağlı olarak yüzde 50’nin altına düşürmek istiyor.

Yeni uygulanmak istenen işsizlik ödeneği şu şekilde olması öngörülüyor: Ülkede işsizlik maaşı, işsiz kalanların maaşları bir önceki çalıştıkları işyerinden aldıkları net maaşın yüzde 55’i işsizlik maaşı olarak ödeniyor. Bu yüzde 50’nin altına çekilmek isteniyor.

Yarı zamanlı çalışma olanağı ortadan kaldırılmalıdır

Ve: İşsizlik maaşı alırken yarı zamanlı çalışma ihtimali ortadan kaldırılmalı, “böylece çalışabilen herkes tam zamanlı çalışabilsin”. Koalisyon modeli yalnızca ek gelir üzerinde önemli bir kısıtlama öngörüyordu ve bu, yeşil koalisyon ortağı tarafından zaten reddedilmişti. Bütün bunların amacı işsizlik yardımlarına yapılan harcamaları azaltmak ve vergiler ve sosyal güvenlik primleri yoluyla geliri artırmaktır.

Halk Partisi, ek ücret maliyetlerindeki azalmayı finanse etmek için (ÖVP’nin hesaplamalarına göre bu, yarım puan başına yaklaşık 0,75 milyar Euro’ya mal oluyor), işsizlik sigortası katkı paylarını azaltmak istiyor. Şu anda burada fazlalıklar üretildiği için tasarruf potansiyeli var. Aile yükü dengeleme fonunun (FLAF) finansmanında federal bütçenin payını artırmak ve böylece şirketlerin üzerindeki yükü hafifletmek istiyor. ÖVP’ye göre bu, 2030’a kadar artış eğilimi göstererek yalnızca 2028 yılına kadar 3 milyar Euro’dan fazla gelir getirecek.

ÖVP işsizlik maaşını yüzde 50’nin altına indirmek istiyor

Genel olarak Halk Partisi, işsizlik sigortasındaki yapısal önlemler yoluyla 2030 yılına kadar ücret dışı işgücü maliyetlerinde yüzde 1,1 puanlık bir azalma elde etmeyi hedeflerken, net yenileme oranının düşürülmesi gibi reformların yüzde 0,8 puan getirmesi bekleniyor. Amaç, FLAF’tan yüzde 0,6 puan daha almak, bu da sonuçta 2030 yılına kadar yüzde 2,5 puanlık bir azalma anlamına geliyor.

Avusturya’nın finansman oranının AB ortalamasına düşürülmesiyle bütçenin de yılda 3,5 milyar Euro hafifletilmesi gerekiyor. Ayrıca, ücret dışı maliyetlerdeki azalmanın da “sağlam ekonomik büyümeye dönüş” yoluyla kendini amorti etmesi gerekiyor. ÖVP’ye göre, devlet hazinesine aktarılacak para aynı zamanda sosyal sisteme göç konusunda kısıtlamalar getirmeli ve gönüllü olarak daha uzun çalışma saatleri için teşvikler getirmelidir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 14.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.