Avusturya, Romanya’nın Schengen’e katılımını engelledi

Romanya’da Avusturya’nın ülkenin Schengen’e girişini engellemesi büyük rahatsızlık yarattı. Avusturya, Romanya ekonomisinin aylık 200 milyon Euro’luk kaybına neden olmakla suçlandı ve Romanya, Avusturya’dan tazminat ödemeleri talep ediyor. Romanya’dan Avusturyalı şirketlere boykot çağrısı geldi.

Avusturya, Romanya’nın Schengen’e katılımını engelledi

Avusturya’nın Romanya’nın Schengen’e katılımını engellemesi, ülkede büyük rahatsızlık yarattı.

Yapılan açıklamada, “Avusturya’dan iki önde gelen siyasetçinin, Şansölye ve İçişleri Bakanı’nın, kuruluşundan bu yana Avrupa Birliği’nin tüm değerlerini ve ilkelerini rehin almaya çalıştıklarını ve artık istemedikleri hiçbir şeye saygı duymadıkları söylendi.”

Temiz Enerji ve İklim Değişikliğiyle Mücadele Derneği Başkanı Razvan Nicolescu, “Avusturya’nın Romanya ekonomisine ayda 200 milyon Euro zarar veren tazminat ödemesi gerekiyor” diyerek, Avusturya’nın Romanya ekonomisinin aylık 200 milyon Euro’luk kaybına eşdeğer tazminat ödemesi yapmasını istedi.”

Romanya, Avusturya’yı sert şekilde eleştiriyor

Avrupa Birliği’nin tüm değer ve ilkelerini rehin almaya çalışmakla suçlanan Avusturya, 30 milyon Rumen ve Bulgar vatandaşına saygısızlıkla suçlandı.

Açıklamanın devamında, “Ama bu ekonomik bir mesele ve bunun farkında değilsek, Batı’daki tüm sınır kapılarımıza gidip sınır kapılarından geçmek için günlerce kuyrukta bekleyen tırları görmemiz gerekiyor. Ülkesinin Schengen’e girişinin her ay ertelenmesi, gayri safi yurt içi hasılada en az 200 milyon Euro’luk bir düşüş anlamına geliyor” dendi.

“Avusturyalılar Ocak seçimleri, bölge seçimleri ile ilgili siyasi egolarını Avrupa Birliği’ne yaymak istiyorlarsa, Avrupa Birliği’nin değerlerini saygı duymadıkları anlamında kullanmak istiyorlarsa, o zaman Sonunda bu parayı harcamalılar,” diye gayri resmi tazminat talep edildi.

Ulusal Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Konseyi Başkanı Florin Jianu, Schengen’e girişin reddedilmesi durumunda nakliye başına en az 200 Euro ek maliyet olacağını, kayıpların Romanya-Avusturya karma sermayeli birçok şirketi ve hatta Romanya’da iş yapan Avusturyalı şirketleri de vuracağını belirtti.

Avusturyalı şirketlere boykot çağrısı

Aynı zamanda, Romanya’da faaliyet gösteren Avusturyalı şirketlere karşı boykot çağrıları şimdiden yapıldı. Avangard Medya Ajansı başkanı Alex Badea, Twitter’da “Çok nazik olun ve bu şirketleri artık onlardan satın almayarak Schengen bölgesindeki annelerine geri gönderin!” diye yazdı.
Ayrıca aralarında Billa, Erste Group, Raiffeisen, Baumit, Hervis, Julius Meinl, Uniqa, Pfanner, Strabag, XXXLutz, Vienna Insurance Group, Swarovski ve Red Bull’un da bulunduğu 16 Avusturyalı şirketin logolarının yer aldığı bir fotoğraf paylaştı.

Nehammer “bazı gülünç argümanlarda inatla ısrar ediyor”

Romanya İçişleri Bakanı Lucian Bode daha önce ülkesine “saygı” çağrısında bulunmuştu.

Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Çarşamba günü Viyana’da yaptığı toplantının ardından, Avrupa Parlamentosu Üyesi Eugen Tomac, Şansölye Karl Nehammer’in (ÖVP) “bazı saçma argümanlarda inatla ısrar ettiğini” eleştirmişti.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Eugen Tomac, “Bugün kendisine doğrudan, Rumenlerin büyük bir güvenle baktığı Avusturya ile ilişkilerinde zaman içinde oluşturduğu tüm sempatiyi yok etmenin eşiğinde olduğunu söyledim. Er ya da geç Romanya Schengen’e katılacak. Agerpres’in haberine göre Facebook’ta Tomac, Facebook’ta yaptığı açıklamada, “Yüze indirilen bu haksız tokat, 20 milyondan fazla Rumen vatandaşı tarafından kolay kolay unutulmayacak” ifadesine yer verdi. | © DerVirgül

 

Yayınlama: 08.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.