Avusturya Yeşiller Partisi AB adayı Lena Schilling skandalı

Avusturya Yeşiller Partisi AB adayı Lena Schilling skandalı

Yeşiller Partisi’nin AB seçimlerinin önde gelen adayı cuma günü tekrar kamuoyuna açıkladı: “Evet, hayatımdaki olaylara dair söylentileri duydum ve sonra fazla düşünmeden bunları aktardım.”

Yeşiller Partisi’nin önde gelen AB adayı Lena Schilling özel suiistimalle suçlanıyor. Birçok kez insanlar hakkında yanlış şeyler söylediği söyleniyor. Der Standard’ın haberine göre, gazetecileri haksız yere ilişki yaşamak ve taciz etmekle suçladığı söyleniyor.

Schilling’in aktivist çift Bohrn-Mena ile de bir anlaşmazlığı var. Sebastian Bohrn-Mena’yı üçüncü şahıslara yönelik aile içi şiddet uygulamakla suçladığı söyleniyor. Ve Bayan Veronika bu yüzden çocuğunu kaybetti. Büyük ölçüde rahatsız olan Bohrn-Menas yasal işlem başlattı. Schilling’in söz konusu söylentileri yaymasına artık izin verilmemesi için bir anlaşmaya varıldı. İhtilaflı miktar: 20.000 Euro.

Durdurma ve vazgeçme deklarasyonuyla ilgili olarak Schilling Çarşamba günü şunları söyledi: Bir arkadaşıyla ilgili endişesinden dolayı, bu konuyu kendisine en yakın olanlarla konuştu. “Bu, yanlış anlamalara ve hakaretlere yol açtı. Üzgünüm, bunun kamuoyunun bilgisine sunulmasını istemedim.” Aksi takdirde daha fazla iddianın içeriğine değinmekten kaçındı ve bunları da reddetmedi. Daha ziyade Schilling alakasız veya özel hikayelerden bahsetti.

Schilling şöyle tepki veriyor: “Ben kimseden daha iyi değilim.”

Cuma günü daha fazla söylenti ortaya çıktı. Standard, Schilling’in Klobobfau Sigi Maurer ile de “çeşitli işleri üstlendiğini” bildiriyor; örneğin gazeteciler ve Yeşiller Partisi politikacılarıyla. Schilling ayrıca Maurer’in kendisine karşı saldırgan davrandığını da iddia etti. Schilling, ikincisini reddediyor: “Sigi bir arkadaşım ve onun hayatımda olmasından mutluyum.”

Peki ilişkilerle ilgili söylentiler? Bu bağlamda Schilling ilk kez şunu itiraf etti: “Evet, hayatımdaki olaylarla ilgili söylentiler duydum ve sonra fazla düşünmeden bunları aktardım. Ben diğerlerinden daha iyi değilim. Bunun doğru olmadığını biliyorum. Akıllıca bir şey yapmadım ve bunu kesinlikle kötü bir niyetle yapmadım. Çok için üzgünüm.”

Schilling’in taciz suçlamasının ardından eski yeşil milletvekili: “Yeterince uzun süre sessiz kaldım”

Stammler, Viyana’daki bir kulübün önünde bir gazeteciye fiziksel saldırıda bulunduktan sonra geçen Ekim ayında tüm siyasi görevlerinden istifa etmişti.

Eski Yeşiller Milletvekili Clemens Stammler, Yeşiller partisi liderliğinin istifasıyla ilgili yaptığı açıklamalara açıkça karşı çıkıyor. Stammler şöyle diyor: “Kısmen Yeşiller’e olan bağlılığımdan dolayı uzun süre sessiz kaldım ama artık kendimi savunmak zorunda kalacağım bir noktaya ulaştım.”

“Profil” olayı araştırdı ve Yeşiller’le bu konuda yüzleşti. O zamanki raporlar, Stammler’in “U4’ten ayrılan genç bir kadını” taciz ettiğini söylüyordu. Bunun üzerine bir gazeteci “kadına yardım etmek için koştu; kendisi bir STK için çalışıyor” ve durum daha da kötüleşti. Artık bildiğimiz gibi “STK çalışanı” Lena Schilling anlamına geliyordu.

Tartışmanın ardından istifanın kaçınılmaz olduğu herkes tarafından açıkça görülüyor. Stammler’in kendisi “hayatımın en büyük hatasından” söz ediyor.

Ancak yeşil kulüp liderliğinin, kendi deyimiyle “tüm anlaşmazlığın nedeni olan” taciz iddialarını açıklığa kavuşturmaya çalışmamasını sert bir şekilde eleştiriyor. Schilling onu partiye davet etti, ancak orada bulunan birkaç kişinin STANDARD’a doğruladığı gibi, kulüpteki diğer konuklara Stammler tarafından taciz edildiklerini söyledi.

Bazı milletvekillerine göre Sigrid Maurer, Stammler’in istifasıyla ilgili bir toplantıda tacize uğradığı iddia edilen kadının o zamanlar yeşil kulüple zaten iyi bağlantıları olan Schilling olduğunu açıklamadı.

Birçok Yeşil, Maurer’in milletvekillerinin önünde değil Schilling’in önünde koruyucu bir duruş sergilediğini söylüyor.

Maurer şimdi örneğin şunu vurguluyor: “Clemens Stammler’e yönelik herhangi bir taciz iddiası yoktu ve mevcut değil, ayrıca böyle bir suçlama da yapılmadı.” Yeşiller Genel Sekreteri Olga Voglauer Oe24’e şunları söyledi: “Clemens Stammler’in taciz iddiaları nedeniyle istifa ettiği iddiası tamamen yanlıştır. Bizim açımızdan, Clemens Stammler’in kimseyi taciz ettiği hiçbir zaman iddia edilmedi.”

Görünüşe göre Stammler’in kendisi de durumu farklı hatırlıyor: “Sigi Maurer benim açımdan hiçbir tacizin olmadığı yönündeki iddiasında haklı. Ancak taciz iddiaları vardı.” Stammler, çeşitli medya kuruluşlarına sunulan bir açıklamada, bu konuda açıklama yapmak yerine “Schilling’in adını tarihin dışında tutmak için her şeyin yapıldığını” açıkladı. Avukatıyla konuşuyor ve “seçenekleri inceliyor”.

Tek taciz iddiası bu değil

Schilling’in aynı zamanda bir gazeteciyi milletvekillerine, arkadaşlarına ve meslektaşlarına yönelik tacizle suçladığı söylendiği için davası daha da patlayıcı hale geliyor. Daha sonra işvereninde bir soruşturma yürütüldü ve ilgili herhangi bir suiistimal bulunamadı.

Schilling’in yalnızca gazeteciler ve iklim hareketindeki kampanya arkadaşları hakkında değil, aynı zamanda Yeşil meslektaşları hakkında da – örneğin şu ana kadar Schilling’i tam sadakatle destekleyen kulüp patronu Maurer hakkında – söylentiler yaydığının söylenmesi, daha fazla yaygaraya neden oluyor.

Schilling: Maurer onu “nahoş bir şekilde taciz etti”

Schilling, Maurer’i diğer Yeşiller Partisi politikacıları ve gazetecileriyle çeşitli ilişkilerde bulunmakla suçladı. Ayrıca birçok kişiye göre Schilling, Schilling’in üst pozisyona adaylığının belirginleştiği aşamada Maurer’in kendisini nahoş ve saldırgan bir şekilde taciz ettiğini iddia etti. Schilling bunu arkadaşlarına, gazetecilere ve hatta Yeşil milletvekillerine anlattı. Halk, Maurer hakkındaki iddiaların asılsız olduğuna inandıklarını vurguluyor.

Schilling’in bu ifadelere itiraz edip etmediği yönündeki talep ise yanıtsız kaldı. Yeşiller, kulüp başkanına yönelik Schilling’in öne sürdüğü iddialarla ilgili ne söyledikleri sorusuna da yanıt vermedi.| ©DerVirgül

 

 

Yayınlama: 11.05.2024
Düzenleme: 14.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.