Avusturya’da çalışma koşulları, çalışanları hasta ediyor

Avusturya Sendikalar Federasyonu [ÖGB], Avusturya’da her yıl yaklaşık 1.800 kişi işle ilgili kanserden ölüyor. Sendika, ruhsal hastalıkların da büyük ölçüde arttığını belirtti.

Avusturya’da çalışma koşulları, çalışanları hasta ediyor

Çalışanlar arasında ruhsal ve fiziksel hastalıklar artıyor-ÖGB buna dikkat çekiyor. Bunun nedeni yüksek iş yükü. Sendikaya göre bu durum sadece Tirol eyaletinde yüz milyonlarca Euro’luk bir maliyete neden oluyor.

Dünya Sağlık Günü vesilesiyle sendika konfederasyonu endişe verici rakamlardan bahsetti: Avusturya’da her yıl yaklaşık 1.800 kişi işle ilgili kanserden ölüyor. Ruhsal hastalıkların da büyük ölçüde arttığı belirtiliyor. Bu durum, etkilenenlerin çektiği acıların yanı sıra yüksek maliyetlere de neden oluyor.

Avusturya Sendikalar Federasyonu [ÖGB] Tirol Şubesi Başkanı Philipp Wohlgemuth’a göre, fiziksel iş yükünün neden olduğu işle ilgili hastalıklar sadece Tirol’de tahmini 250 milyon Euro’ya mal olurken, “zihinsel stres Tirol’e yaklaşık 300 milyon Euro’ya mal oluyor” dedi. Tirol’deki tüm hastalık izinlerinin maliyetinin yaklaşık 1,2 milyar Euro olduğunu tahmin ediyor.

ÖGB lideri önleme vurgusu yapıyor

Wohlgemuth, işyerinin yanı sıra kamu ve siyasetin de önlem alması gerektiğini vurguladı. Wohlgemuth, sorunun tüm sektörleri etkilemesi nedeniyle önleyici tedbirlerin de önemli olduğunu söyledi. Örneğin kuaförlük sektöründe kimyasalların neden olduğu cilt hastalıklarından, inşaat sektöründe ağır işlerin neden olduğu fiziksel hastalıklardan ya da psikolojik strese dikkat çekti.

ÖGB, gelecekte işçileri rahatlatmak için çalışma haftasının kısaltılmasını talep ediyor.

Wohlgemuth sadece çalışma saatlerinin azaltılmasını ve ücretlerin tam olarak ödenmesini değil, aynı zamanda hizmet süresine bakılmaksızın 25 yaşından itibaren haftada dört gün ve altıncı hafta tatil hakkı talep ediyor.

Tirol Ticaret Odası Başkanı çalışma saatlerinin kısaltılmasına karşı

Ancak Tirol Ticaret Odası, kalifiye eleman sıkıntısı nedeniyle bu önerinin etkili olmayacağı görüşünde. Ticaret Odası Başkanı Christoph Walser, o zaman işi kimin yapması ve sosyal sistemi kimin ayakta tutması gerektiğini soruyor.

Walser’e göre eğer bir kişi sadece birkaç saat çalışıp “iyi gidiyoruz” derse, o zaman şu ya da bu sosyal yardımdan mahrum kalacaktır. Bir girişimci olarak doktora kendiniz ödeme yapmak ya da artık hastalık maaşı almamak gibi şeylerden bahsederseniz, her zaman sosyal sistemin çözülmesini isteyen kişi siz olursunuz. Ancak Walser, çalışanların daha uzun süre dinlenebileceği çalışma modellerini destekliyor. | © DerVirgül

Yayınlama: 07.04.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.