Avusturya’da çocuklar arasında sosyal medya tüketimi arttı

Avusturya’da 11-18 yaş arası gençlerin medya davranışları üzerine yayınlanan bir araştırmaya göre, gençler ve çocuklar sosyal medya platformlarında giderek daha fazla zaman geçiriyor. Bu arada, medya bağımlısı çocuklar giderek daha fazla psikiyatri kliniğine başvuruyor.

Avusturya’da çocuklar arasında sosyal medya tüketimi arttı

Facebook ve Instagram uzun zamandır yetişkinler için bir sosyal medya platformu. Ancak TikTok ile çocuklar bile kendilerini hayali bir dünyada buluyor. Sadece büyülemekle kalmayıp 11 ila 18 yaş arasındaki çocukların yüzde 13’ünü günde üç saatten fazla bir süre boyunca büyüleyen bir dünya.

“Ciddi tıbbi etkiler”

Salzkammergut Klinikum Vöcklabruck’ta çocuk ve ergen psikiyatristi olan Klara Humer-Golmayer, “beğenilerin”, yani içeriğe verilen olumlu tepkilerin doğrudan ödül sistemine aktarıldığını açıklıyor. Daha sonra dopamin salgılandığı için mutluluk hissi hemen ortaya çıkıyor ve bu da çok yüksek bir bağımlılık potansiyeline sahip. Humer-Golmayer sözlerini şöyle sürdürüyor: “Sürekli çevrimiçi oldukları için gece-gündüz dengesi bozulan gençler var” ve bunun ciddi tıbbi sonuçları olduğunu da ekliyor.

Eğitim müdürlüğü ve dolayısıyla okullar dijital platformların fırsat ve risklerini uzun zamandır ciddiye alsa da birçok ebeveynin ev ödevlerini yapması gerekiyor. Çocuklar ve gençler gelip iletişim kurmak istediklerinde, örneğin nefret veya şiddet içeriği gibi sorunlu içerikler söz konusu olduğunda da hazır bulunulmalıdır.

Medya bağımlısı çocuklar hastanede

Sosyal medya ile başa çıkmanın öğrenilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bu arada, medya bağımlısı çocuklar Vöcklabruck hastanesinin psikiyatri gündüz kliniğine giderek daha sık başvuruyor. “Yoğun medya tüketiminin beynimiz üzerinde bile etkileri olabilir. Araştırmacılar bunu çok iyi inceledi. Humer-Golmayer, yoğun medya tüketiminin beyin üzerinde bile etkileri olabileceğini ve araştırmacıların bunu iyi incelediğini söylüyor: “Algımız değişiyor, öğrenmemiz değişiyor, konsantrasyon yeteneğimiz değişiyor. Ve bence sosyal becerilerimiz üzerinde de ciddi etkileri var.”

Çalışma: Yüz yüze toplantılar vazgeçilmezliğini koruyor

Avusturya Halk Partisi’nden [ÖVP] Yukarı Avusturya Eyalet Vali Yardımcısı Christine Haberlander tarafından yaptırılan araştırma, en azından arkadaşlarla kişisel görüşmelerin vazgeçilmezliğini koruduğunu gösteriyor.|© DerVirgül

Yayınlama: 12.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.