Avusturya’da gençler bilgilerinin çoğunu sosyal medyadan alıyor | Ama bilgilere hiç güvenmiyor

Gençler arasında Facebook, Twitter, Instagram ve Co.’nun bilgi amaçlı kullanımı artarken, çoğunluk oradaki bilgilere neredeyse hiç güvenmiyor. Geleneksel medyaya da güven düşüyor…

Avusturya’da gençler bilgilerinin çoğunu sosyal medyadan alıyor | Ama bilgilere hiç güvenmiyor

Avusturya Uygulamalı Telekomünikasyon Enstitüsü”nden Jax ve meslektaşı Barbara Buchegger, perşembe günü Gençlikten Sorumlu Devlet Sekreteri Claudia Plakolm (ÖVP) ve “Avusturya İnternet Servis Sağlayıcıları” ile birlikte Federal Şansölyelikte gençler ve sahte haberlerle ilgili araştırmayı sundu. 7 Şubat “Güvenli İnternet Günü” vesilesiyle. Geçen Kasım ayında 11 ile 17 yaşları arasındaki 400 genç temsili çevrimiçi ankete katıldı.

Gençlerin yüzde 62’si her gün sosyal ağları kullanıyor

Avusturyalı gençlerin çoğunluğu (yüzde 62) güncel konular hakkında bilgi edinmek için her gün sosyal ağları kullanıyor. Aynı zamanda, ankete katılanların yüzde 39’u bu platformlardaki içerikleri biraz inandırıcı bulmazken, yüzde 23’ü inanılmaz buluyor.

Araştırmacılara göre, “Sahte haberler, artık gerçeğe güvenemeyeceğimizi garanti eden zehir gibidir. Bu nedenle, gerçeklerin bilinçli bir şekilde ele alınması ve eleştirel bir şekilde incelenmesi, sosyal medya ve interneti kullanmanın merkezi bir parçasıdır, özellikle gençler için.”

Araştırma doğruluyor: Geleneksel medyaya güven düşüyor

Aynı zamanda araştırma, geleneksel medyaya olan güvenin azaldığını da doğruluyor. 2017’deki karşılaştırmalı çalışmada, ankete katılanların yüzde 32’si hala radyodan gelen bilgilere güveniyorken, mevcut çalışmadaki oran yalnızca yüzde 21. Günlük gazeteler (2023: yüzde on iki; 2017: yüzde 20) ve televizyondan (2023: yüzde 20; 2017: yüzde 29) alınan bilgilerde de durum benzer.

Güvenilirlik kaybı, şüpheli kaynaklardan gelen sahte haberlerin yolunu açar

Uzmanlar, “Klasik medya kullanımının azalması ve gençler arasında güvenilirliğini kaybetmesi, şüpheli kaynaklardan gelen yalan haberlerin yayılmasına zemin hazırlıyor. Eğitim sektörü ve velilerin pratik medya becerilerini ve kaynak değerlendirmeyi daha fazla merkeze koyması gerekiyor” diye konuştu.

Bu nedenle şubat ayının tamamı “Daha Güvenli İnternet Günü” ile bağlantılı olarak bir eylem ayı olarak kabul edilir. Ay sonuna kadar okullarda ve diğer kurumlarda konuyla ilgili farkındalığı artırmak için atölye çalışmaları ve etkinlikler düzenlenecek.

Uzmanlar, “gençler için internetteki siber alana karşı en iyi koruma, ebeveynlerin çocuklarına saygı göstermesidir. Aksi takdirde, çocukların dijital alana giderek daha fazla kaçması ve cinsel şiddet mağduru olması riski vardır” dedi. |© DerVirgül

Yayınlama: 03.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.