Avusturya’da kiracılar gelirlerinin yüzde 16’sını konut masraflarına harcıyor

Avusturya’da kirada oturmak zorunda kalanlar, gelirlerinin ortalama yüzde 16’sını konut için ödüyor. Ev sahipleri enflasyondan kiracılara göre daha az etkilenmekte.

Avusturya’da kiracılar gelirlerinin yüzde 16’sını konut masraflarına harcıyor

Avusturyalı haneler ortalama olarak gelirlerinin yaklaşık yüzde 16’sını konuta harcıyor. Ancak ev sahipleri ile kiracılar arasında büyük bir fark var. Avusturya İstatistik Kurumu Genel Müdürü Tobias Thomas Çarşamba günü Viyana’da gazetecilere yaptığı açıklamada, en azından 2012’den 2022’ye kadar konut maliyetlerinin harcanabilir hane gelirlerinden biraz daha az arttığını söyledi. Bu durumun yakın gelecekte değişeceğine dair herhangi bir gösterge de yok dedi.

Avusturya’da kiracılar konut için ortalama yüzde 16 harcıyor

Ev sahipleri son on yılda konut maliyetlerinde sadece küçük artışlar yaşarken, serbest sözleşmeli kiracılar 2012 yılına kıyasla üçte bir oranında daha fazla ödeme yapıyor. 2022 yılında ev sahipleri mutlak rakamlarla ayda sadece 430 Euro öderken, daire sahipleri 479 Euro ödemek zorunda kaldı. Asıl kiracılar ise ayda 774 Euro’yu hesaba katmak zorunda. Kira veya krediye ek olarak, konut maliyetleri ayrıca işletme, enerji ve bakım maliyetlerinin yanı sıra çöp ve su ücretlerini de içerir. Avusturya’da istatistiksel olarak ortalama bir ana konut 102 metrekaredir.

Thomas ayrıca kira freninin enflasyon oranını belirgin bir şekilde düşürebileceği yönündeki umutları da azaltmaktadır. Kiralardaki artış 2022 yılında enflasyon oranına sadece 0,05 yüzde puan katkıda bulunacaktır, çünkü kiralar mal sepetinde sadece küçük bir ağırlığa sahiptir. Daha yavaş artışlar bireysel haneler için belirleyici olabilir, ancak tüketici fiyat endeksini neredeyse hiç etkilemeyecektir. Bununla birlikte, İstatistik Avusturya, yüzde 3 ve üzeri enflasyonda ayarlama maddesi olan kiraların yılda üç kira artışına sahip olacağını ve yüzde beş ayarlama maddesi ile iki ayarlama olacağını varsaymaktadır.

Daha güçlü inşaat faaliyetleri daha düşük kiralara yol açacaktır

Thomas’a göre, sadece daha güçlü inşaat faaliyetleri uzun vadede kiraların düşmesine yol açabilir – çünkü nüfus artmaya devam ediyor ve bununla birlikte konut talebi de artıyor.

Kiralar yalnızca gecikmeli olarak yükseliyor

Ancak aynı zamanda, sözleşmelerdeki endeks sıçramaları ancak belirli bir enflasyona ulaşıldıktan sonra yürürlüğe girdiğinden, kiraların yalnızca gecikmeli olarak arttığı da unutulmamalıdır. Enflasyon nedeniyle 2023 yılında daha belirgin ayarlamaların yapılması beklenmektedir. Avusturya İstatistik Kurumu Nüfus Müdürlüğü Başkanı Regina Fuchs ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2023 yılında daha fazla kiracının geç ödeme yapmasından ve daha fazla tahliyeden korkulması gerektiğini söyledi.

Uzun süreli kira sözleşmeleri kiracılar için açıkça daha avantajlı

İstatistiksel veriler uzun kira sözleşmelerinin kiracılar için daha avantajlı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Fuchs, “Kira sözleşmesinin uzunluğu, genel kira seviyesini etkileyen en önemli faktördür” dedi. Avusturya’da iki yıldan daha kısa süreli sözleşmelerde kira artı işletme giderleri birlikte metrekare başına 10,5 Euro iken, 30 yıldan uzun süredir devam eden sözleşmelerde bu rakam sadece 5,75 Euro’dur. Tüm sözleşmeler için ortalama 8,7 Euro’dur. Beş yıldan kısa süreli sözleşmeler de ortalamadan daha pahalıyken, daha uzun süreli sözleşmeler ortalamanın altında maliyetlere yol açmaktadır.

Kira süresine ek olarak, kiralık dairelerin maliyeti için belirleyici olan segment [belediye dairesi, kooperatif veya ücretsiz kira] ve bölgedir – daha batıda, daha pahalı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 31.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.