Avusturya’da krediyle ev almak devamlı zorlaşıyor

Neredeyse yirmi yıldır yükselen emlak fiyatları şimdi düşüşe geçti. Raiffeisen tarafından yapılan bir analiz bunu gösteriyor. Yüksek faiz oranları ve inşaat maliyetlerinin yanı sıra daha sıkı kredi kuralları nedeniyle gayrimenkul kredileri de bir önceki yıla göre düşüş gösterdi.

Avusturya’da krediyle ev almak devamlı zorlaşıyor

Giderek daha az sayıda insan kendi dairesini ya da evini alabiliyor çünkü finansman çok daha zor hale geldi. Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien, 2023’ün ilk yarısında konut kredilerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57’lik bir düşüş kaydetti.

“Elbette bir yandan artan faiz oranları var. Ayrıca inşaat maliyeti tarafında nispeten yüksek inşaat maliyetlerine sahip olduğumuz bir dönem geçirdik” diyen Raiffeisenlandesbank NÖ-Wien Genel Müdür Yardımcısı Reinhard Karl, bunun nedenleri hakkında şunları söyledi Geçtiğimiz aylarda, Finansal Piyasa Otoritesi’nin (FMA) daha yüksek öz sermaye gerektiren daha katı kredi kuralları da güçlü bir şekilde hissedildi.

Bankalar kredi kurallarının gevşetilmesini talep ediyor

Bankalar bu konuda hiçbir anlayış göstermiyor. Çarşamba günü de olduğu gibi defalarca sözde KİM yönetmeliğinin kaldırılması ya da gevşetilmesi talep edildi. Zor durumlarda bankaların örneğin vade uzatımı ya da daha düşük kredi taksitlerini kabul edebileceği söylendi. Konutlara olan talep ve buna bağlı olarak fiyatlar düşerken, ev yenileme sayısı 2021 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 40 oranında artıyor.

Avantajlı bölgelerde büyük fiyat artışları

Aşağı Avusturya emlak piyasasına bakıldığında, Avusturya’daki bölgeler arasında en büyük farklılıkların olduğu görülmektedir. Ancak Koronavirüs dönemi bir şeyleri değiştirdi. Raiffeisen ekonomisti Matthias Reith, “Zwettl veya Waidhofen an der Thaya gibi ucuz olma eğiliminde olan bölgeler son yıllarda ortalamanın üzerinde fiyat artışları görürken, Mödling veya Korneuburg gibi pahalı bölgeler bir bütün olarak Aşağı Avusturya ortalamasında seyretti” dedi. Geçmişte zaten o kadar pahalı olmayan bölgelerde, mevcut talep de o kadar düşmedi.

Geçtiğimiz aylarda gözlemlendiği gibi bir faiz oranı gelişiminin ECB tarihinde benzersiz olduğunu söyleyen uzman, bununla birlikte faiz oranı zirvesine ulaşıldığını düşünüyor. Ayrıca yaklaşan ücret müzakereleriyle ilgili olarak geleceğe dair ihtiyatlı bir iyimserlik içinde. Raiffeisen Research’ün baş analisti Gunter Deuber, “Hane halkı gelirleri arttığında ve faiz artışları plato noktasına ulaştığında, satın alınabilirlikte doğal olarak belirli bir gevşeme görülebilir” diyor. Altı ila on iki ay içinde ilk gevşeme yaşanabilir.|©DerVirgül

Yayınlama: 14.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.