Avusturya’da muhalefetin Türkiye’nin kınanması talebi reddedildi

Avusturya’da muhalefet partileri SPÖ, FPÖ ve NEOS tarafından sunulan, “Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye ve Kuzey Irak’taki operasyonlarını kesin olarak kınanması” talebi çoğunluk tarafından reddedildi.

Avusturya’da muhalefetin Türkiye’nin kınanması talebi reddedildi

Ulusal Konsey Dış Politika Komitesi, Avusturya’nın Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki eylemlerine ilişkin tutumunu “kınama hariç” büyük bir çoğunlukla kabul etti.

Komiteye sunulan önergenin ağırlık noktası, üç muhalefet partisi SPÖ, FPÖ ve NEOS’un sunduğu kuzeydoğu Suriye ve kuzey Irak’taki Türkiye operasyonlarının kesin bir şekilde kınanması talebiydi. Bu başvuru yalnızca katkıda bulunan meclis grupları SPÖ, FPÖ ve NEOS tarafından desteklendi ve bu nedenle çoğunluk tarafından reddedildi.

Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Avusturya ve AB’nin şimdiden net bir tavır aldıklarını ve Türkiye’den uluslararası hukuktan doğan tüm yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediklerini vurguladı. Bu nedenle önerge kabul edilmedi.

Ancak bunun ardından komite, Federal Hükümetin Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak için her düzeyde çalışmaya çağrıldığı bir karar aldı. ÖVP, SPÖ, Yeşiller ve NEOS tarafından yapılan başvuru, bu grupların milletvekilleri tarafından da desteklendi.

SPÖ’nün, federal hükümetin Türkiye’de tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için çalışması ve Türkiye Halkların Demokratik Partisi [HDP] hakkında devam eden yasaklama sürecini kınama önergesi ertelendi.

Harald Troch [SPÖ], parti programında ve politikalarında demokratik ve çoğulcu bir Türkiye’yi savunan, ülkenin demokratik olarak meşrulaştırılmış üçüncü büyük partisinin şimdi Türk hükümetinin her zamankinden daha güçlü saldırılarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı bu nedenle yasağı bir kez daha kınamalı ve Türkiye’deki demokratik yapılara ikili düzeyde ve Avrupa düzeyinde uyulmasını savunmalıdır dendi.

ÖVP Milletvekili Carmen Jeitler-Cincelli, Ulusal Konsey’in Mart 2022’de aldığı bir kararla zaten Türkiye’de ifade özgürlüğü için kampanya yürüttüğüne dikkat çekti. Bu pozisyon değişmedi, SPÖ’nün başvurusu bu nedenle ertelendi.

HDP hakkında verilen önergede de bir erteleme gerçekleşti. Nico Marchetti [ÖVP], Avusturya’nın zaten net bir pozisyon aldığını, bu nedenle neredeyse aynı kararda hiçbir katma değer görmediğini savundu.

Ewa Ernst-Dziedzic [Yeşiller], Türkiye’de yaklaşan seçimler ışığında oradaki durumu yakından takip etmeyi savundu.| © DerVirgül

Yayınlama: 24.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.