Avusturya’da Otel ve yemek sektöründe asgari ücret 1.800 Euro oldu

Çarşamba günü otel ve yemek sektöründe yapılan toplu iş sözleşmeleri [KV] görüşmelerinde anlaşmaya varıldı. Sektördeki vasıfsız işçiler için yeni brüt asgari ücret 1.800 Euro’ya yükseldi. Sendika alına maaş artışından memnun değil…

Avusturya’da Otel ve yemek sektöründe asgari ücret 1.800 Euro oldu

1 Mayıs’tan itibaren otel ve yemek sektöründeki işçilere ortalama yüzde 9,3’lük bir ücret artışı verilecek.

Vasıfsız işçiler için yeni brüt asgari ücret 1.800 Euro ve işin ilk iki yılındaki tecrübeli işçiler için 1.860 Euro’ya yükseltildi.

1 Mayıs itibariyle çırak gelirleri eğitimin ilk yılında 925 Euro, ikinci yılında 1.035 Euro, üçüncü yılında 1.215 Euro ve dördüncü yılında 1.305 Euro olacak.

Vida ve GPA sendikaları toplu sözleşme baş müzakerecileri Berend Tusch ve Andreas Laaber, “Bu, en azından reel ücret artışının ve sektördeki 230.000 çalışan için 2.000 Euro’luk asgari ücrete doğru ilk gerekli adımın atıldığı anlamına geliyor dedi.

Sendikacılar, toplu iş görüşmelerinde işverenlerin taviz vermemesini eleştirdi.

Toplu Sözleşme (KV) 2023’e ilişkin anlaşmaya rağmen işçi temsilcileri tedirgin. Tusch, “İşveren temsilcileri, çarşamba günkü üçüncü (KV müzakeresi) turundaki 400 Euro’luk yaşam maliyeti düzenlemesini hatırlayamadı,” dedi.

İşgücü piyasası, diğerleri gibi arz ve talebin olduğu bir piyasadır – Tusch’a göre turizm endüstrisinin işçiler için rekabette yapacak çok şeyi var. Tusch ve Laaber, “İşverenlerin verdiği tavizlerin işçilere olan talepteki keskin artışı karşılamaya yetip yetmeyeceği şüpheli” dedi. | © DerVirgül

 

Yayınlama: 23.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.