Avusturya’da uzlaşma sağlanamazsa, 900.000 kadar çalışan yakında greve gidebilir

Metal işçileri, sosyal meslek sahipleri ve perakendeciler yeni toplu sözleşmeler üzerinde pazarlık yapıyor. Anlaşma olmazsa 900.000 kadar çalışan yakında greve gidebilir.

Avusturya’da uzlaşma sağlanamazsa, 900.000 kadar çalışan yakında greve gidebilir

Metal işçileri için ücret müzakereleri konusundaki anlaşmazlık, yakında Avusturya’daki diğer endüstrileri de etkileyebilir. Cuma günü, Avusturya Sendikalar Birliği [ÖGB] Başkanı Wolfgang Katzian, Viyana’daki EVVA fabrikasının grevdeki çalışanların, işverenlerini değişken enflasyonuna (yüzde 9,6) dayalı bir toplu sözleşme üzerinde anlaşmaya çağırdı.

Konum şans eseri seçilmedi; EVVA patronu Stefan Ehrlich-Adam aynı zamanda, sendikalara göre yaklaşık 135.000 metal işçisine yönelik teklifi “hala yüzde 3,6” olan Metal Teknolojisi Endüstrisi Birliği’nin (FMTI) baş müzakerecisidir.

Temsilcileri perşembe günü APA’ya verdiği demeçte, yakın zamanda 100.000’den fazla çalışanın devam eden grevlere katıldığını söyledi. PRO-GE ve GPA toplamda yüzde 2’lik artış ve enflasyon telafisinden oluşan yüzde 11,6’lık artış çağrısında bulunuyor.

Kendi bilgilerine göre sektör şu anda ortalama 8,6 artı teklif ediyor, ancak ücret artışlarının bir kısmı tek seferlik ödemelere karşı hoş karşılanmıyor. Sekizinci tur müzakerelerin 30 Kasım Perşembe günü başlaması planlanıyor.

900.000 işçi yakında greve mi çıkacak?

Ancak şu anda ücret artışları ve yaşam maliyeti düzenlemeleri için mücadele eden sadece metal işçileri değil; özel sağlık, bakım ve sosyal sektörlerde de görüşmeler devam ediyor. GPA ve vida sendikaları yüzde 15’lik, ancak en az 400 Euro’luk bir artış talep ediyor.| ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 24.11.2023
Düzenleme: 24.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.