Avusturya’da Yolsuzluk Artıyor

Sadece rüşvet değil, dostluklar üzerinden yapılan ticarette bir yolsuzluk türüdür. Arkadaşlık ve hatta bir iyilik karşılığında seks gibi bir çok çıkar ilişkilerini kapsayan AB çapında bir araştırma, yolsuzluğun Avusturya’da ortalamanın üzerinde olduğunu gösterdi.

Avusturya’da Yolsuzluk Artıyor

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), AB üye ülkeleri için Küresel Yolsuzluk Barometresi 2020’yi (GCB) yayınladı.  

GCB, insanların yolsuzlukla ilgili algıları ve deneyimlerine ilişkin bir ankettir.  

27 AB üye ülkesinde yaklaşık 40.600 kişi GCB için ankete katıldı.  

AB’de ankete katılan nüfusun neredeyse yarısı, üye devletlerin hükümetlerinin yolsuzlukla mücadelede iyi bir iş çıkarmadığını söylüyor.

Avusturya’da Yolsuzluk ve Arkadaş Ekonomisi

Avusturyalı bir bakış açısından, özellikle bir şey göze çarpıyor: Avusturya’da ankete katılan ve bir kamu hizmetinden yararlanan nüfusun yüzde dokuzu bunun için rüşvet ödediklerini söyledi.  Bu, Avusturya’yı yüzde yedi olan AB ortalamasının üzerine koyuyor.

Yolsuzluğun tek türü rüşvet değildir  

Düzenlemeler “Freunderlwirtschaft” aracılığıyla aşılabilir.  Örneğin, (niteliksel olarak daha iyi) bir kamu hizmeti almak için kişisel bağlantıları kullanarak, örneğin sağlık sektöründe, eğitim sektöründe veya sosyal yardımlarda.  Avusturya’da ankete katılan nüfusun yüzde 40’ı, son 12 ayda bir kamu hizmeti almak için kişisel temaslarını kullandığını belirtti.  

Bu kategoride de Avusturya, AB ortalaması olan yüzde 33’ün oldukça üzerindedir.

Avusturya’da bir iyilik için seks yapmak 

TI-Austria şube müdürü Luca Mak, raporun bir başka unsuruna atıfta bulunuyor: “GKB-AB ayrıca cinsiyete özgü yolsuzlukla ilgili veriler de içeriyor. Bu tür yolsuzluklarla insanlar cinsel taleplerle karşı karşıya kalıyor. 

İnsanlar işlerini daha hızlı, kolay veya ucuz yaptırmak için cinsel tekliflerde bulunuyor veya bu yönlü teklif alıyor.

Örneğin sağlık ve eğitim dahil hizmetler için. 

Avusturya’da yanıt verenlerin yüzde dokuzu ya böyle bir taleple karşı karşıya kaldı ya da birini tanıyor. 

Burada da Avusturya AB ortalamasının yüzde iki üzerinde. 

Avusturya ortalamanın üzerinde

TI-Austria CEO’su Eva Geiblinger, “Avusturya’da nüfusun bir fark yaratabilme ve aynı zamanda çözümün bir parçası olma inancını kaybettiğine dikkat çekiyor. 

Yolsuzluk konusundaki genel istifa giderek daha belirgin hale geliyor! ”  Mak: “Avusturya’da nüfusun yarısından azı yolsuzluğu önleyebileceklerine veya en aza indirebileceklerine inanıyor. Diğer AB üye devletleriyle arasındaki fark (yüzde 67) üzücü.”

Geiblinger şöyle açıklıyor: “Avusturya, önemli anket kategorilerinde AB ortalamasının üzerinde, ne yazık ki olumsuz bir şekilde. Bu, Avusturya iç siyasetindeki en son olayların nüfus üzerinde iz bıraktığını açıkça gösteriyor.”

Avrupa Birliği Sonuçları

Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından yayınlanan Küresel Yolsuzluk Barometresi (GCB) – Avrupa Birliği, insanların neredeyse üçte birinin ülkelerinde yolsuzluğun arttığını varsaydığını gösteriyor.

Ankete katılan on kişiden üçü, sağlık veya eğitim gibi kamu hizmetlerine erişmek için rüşvet ödediklerini veya kişisel bağlantıları kullandıklarını söyledi.  Bu, Avrupa Birliği’nde 106 milyondan fazla kişiye tekabül etmektedir.|DerVirgül

Yayınlama: 15.06.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.