Avusturya’dan bir ailenin Türkiye tatili ne kadar?

Tatil sezonunda 2+1 aileyi baz alarak Antalya ve civarında bir haftalık tatil ortalama 5 bin Euro’yu bulurken, sahilde bir bardak çayı 2,90 Euro’ya, lahmacun yemek istiyorsanız 26 Euro ödeyebilirsiniz… 2024 yazında Türkiye’ye giderken ne kadar para götürmelisiniz?

Avusturya’dan bir ailenin Türkiye tatili ne kadar?

Her yıl, okulların kapanması ve tatil sezonunun başlaması ile birlikte Avrupa’dan Türkiye’ye kara ve hava yoluyla hareketlilik başlar. Türkiye’de yaşanan enflasyon ve maliyet artışı, otellerin fiyatlarının da artmasına neden oluyor. Bu artışlar bayram tatilinde kendisini gösterdi. Çoğu bölgede geçen yıla göre yüzde 100’e varan artışlar görülmekte.

2+1 Aile 5 bin Euro

Avusturya’daki tur operatörlerinin Türkiye tatil paketlerinin fiyat aralıklarını incelediğimizde, Euro bazında gecen yıla göre çok büyük bir artış olmadığı görüldü. Antalya ve çevresindeki beş yıldızlı otellerde 2+1 yedi gece konaklama ve Viyana-Antalya uçuş masraflarıyla birlikte ortalama 5 bin Euro’yu bulmakta. Ancak Muğla-Bodrum ve İzmir-Çeşme gibi ilçelerde bu fiyatlar artmaktadır.

Talebimiz üzerine konuya dair bilgi veren, Viyana’daki turizm acentesi Akın Travel; ocak veya şubat ayında alınan tatil paketlerinde tatilcilerin büyük kazançlar sağladığı, üstelik bu tatil paketlerini kendilerinden aldıkları taktirde taksitle ödeme imkanının sunulduğunu söyledi.

Öte yandan yaz sezonunda uçak bileti fiyatlarının 600 Euro’nun üstüne çıkabileceğini belirten Akın Travel, biletlerinde önceden alınması daha avantajlı olacağı bilgisini paylaştı.

Kara yolu daha ucuz mu?

Kuşkusuz kalabalık aileler için özel otomobiliyle seyahat etmek daha uygun fiyatlara mal olmakta. Ancak otomobilin yakıt ve otoban giderlerinin yanı sıra, tatilcilerin güzergâhındaki konaklama istasyonlarındaki gıda fiyatları, yaz aylarında artmakta ve çoğu zaman bir çorba dört Euro’ya içilmektedir.

Tatil bölgelerindeki fiyatlar Viyana’dan pahalı

Bayram nedeniyle restoran menülerinin fiyatlarını belirleyen Ayvalık Ticaret Odası verilerine göre, Ayvalık’taki bir restoranda bir porsiyon köfte 17 Euro’ya gelirken, Viyana’da aynı porsiyon köfte Türk restoranların 15 Euro ortalamasında.

Bodrum ve Çeşme gibi sahil bölgelerinde tatilini geçirmek isteyenler ise, sahilde bir bardak çay için 2,90 Euro ödeyebilir. Lahmacun yemek istiyorsanız 26 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekecek. Viyana’da lahmacunun ortalama fiyatı 12 Euro. Şu günlerde bile Çeşme, Bodrum gibi sahil bölgelerinde tost yemek istiyorsanız 18,88 Euro ödemek zorundasınız.

Sonuç olarak, iki çocuklu bir ailenin sadece Türkiye’ye hava yoluyla seyahat etmesi, değişken hava yolu şirketi fiyatları da göz önüne alınarak ortalama 2200 Euro’ya ulaşabilmekte. Avusturya’da ortalama aylık maaşların 1800 Euro olduğu düşünülürse, bu yıl birçok aile tatile gidemeyecek durumda.

Alışverişleri de hesaba katarsak, tatilciler her hâlükârda, ailenin her bir bireyi için 1700 Euro tatil gideri hesaplamak zorunda. İyi tatiller… | ©DerVirgül

Yayınlama: 12.04.2024
Düzenleme: 12.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.