Avusturyalılar enflasyon nedeniyle gelir kaybından korkuyor

Avusturya İstatistik Kurumu’na göre, Yarısından fazlası daha büyük alımlar için daha az harcama yapmak istiyor. SPÖ ve FPÖ, artan korku nedeniyle hükümeti eleştiriyor…

Avusturyalılar enflasyon nedeniyle gelir kaybından korkuyor

Avusturya İstatistik Kurumu tarafından krizin sosyal sonuçları üzerine yapılan bir anketin gösterdiği gibi, mali durum değerlendirmesi son zamanlarda iyileşmiştir, ancak gelecekte bir kötüleşme beklenmektedir.

Üçte biri gelir kaybı bekliyor

2021’in dördüncü çeyreğinden bu yana Eurostat ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından finanse edilen “Bugün nasılız” araştırması için aynı kişilere dört dalga halinde anketler yapılıyor. 2022’nin üçüncü çeyreğinde yapılan en son anket için, 16 ile 69 yaş arasındaki yaklaşık 3.100 kişinin yanıtları değerlendirildi. Odak noktası, kişisel olarak deneyimlenen gelir kaybı, refah ve tatminin yanı sıra yaşam maliyetiyle öznel başa çıkma üzerineydi. Gelir kaybı mutlaka gerçek bir nominal gelir düşüşü anlamına gelmez, ancak enflasyon nedeniyle satın alma gücünde algılanan bir kayıp da olabilir.

Mali durum büyük ölçüde olumsuz olarak derecelendirildi

İlgili anket döneminden önceki son on iki aydaki mali durum değerlendirmesinin ağırlıklı olarak olumsuz olduğu, ancak zamanla iyileşme eğiliminde olduğu ortaya çıktı: örneğin, 2021’in dördüncü çeyreğinde, neredeyse yüzde 16’sı mali durumlarının iyi olduğunu belirtti. iyileşen durum geçen yıl içinde düzeldi. Bu oran, 2022’nin üçüncü çeyreğinde istikrarlı bir şekilde yüzde 21’in biraz üzerine yükseldi. 2021’in sonunda yüzde 34, geçen yıl bir bozulma bildirdi. Bu pay, 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 37’ye yükseldi ve üçüncü çeyrekte hafif bir düşüşle yüzde 36’ya düştü. Mali durumu değişmeyenlerin oranı yüzde 50’den (2021 4. Çeyrek) yüzde 43’e (2022 3. Çeyrek) düştü.

Korkulan gelir kaybı nedeniyle daha az büyük satın alma planlandı

Ancak aynı dönemde, gelecekteki durum değerlendirmesi büyük ölçüde kötüleşti: Örneğin, önümüzdeki yıl gelir kayıplarına hazırlananların oranı yüzde 22’den (2021’in dördüncü çeyreği) yüzde 33’e (üçüncü çeyrek) yükseldi. 2022). Tersine, biraz daha azı gelir artışı bekliyordu – anketin başında bu hala yüzde 18’di, sonunda yüzde 16’nın biraz altındaydı.

Bunun tüketici davranışı üzerinde de bir etkisi var: 2021’in dördüncü çeyreğinde, neredeyse yüzde 35’i hâlâ önümüzdeki yıl daha büyük satın almalar için daha az harcama yapmayı planlıyorken, 2022’nin üçüncü çeyreğinde bu oran şimdiden yüzde 55’ti. Daha fazla harcama yapmayı planlayanların oranı yüzde 20’den yüzde 12’ye düştü.

Enflasyon, Rauch için büyük bir sorun olmaya devam ediyor

Sıfırdan ona kadar bir ölçekte ölçülen yaşam memnuniyeti, anket döneminde bir miktar kötüleşti. Örneğin, yüksek düzeyde yaşam memnuniyetine sahip insanların oranı (ölçekte sekiz ila on) yüzde 57’den yüzde 53’e düştü.

Sosyal İşler Bakanı Johannes Rauch (Yeşiller) bir yayında, “Hükümetin önlemlerinin çoğu yılın başında yürürlüğe girecek olsa da, enflasyon bu yıl önemli bir sorun olmaya devam edecek” dedi. Birçok düşük gelirli için hükümet, enflasyonun etkilerini büyük ölçüde telafi edebildi. “Bu ankette de bu görülüyor. Bununla birlikte, birçok insan hala çok endişeli.” Ancak Rauch, “küçük emekli maaşları, sosyal yardım ve asgari güvenlikteki önemli artışın ve tüm sosyal yardımların yılın başında değerlendirilmesinin açıkça bir etkisi olacağına” inanıyor.

Volkshilfe, enflasyonun sonuçlarına karşı önlem talep ediyor

Yardım kuruluşu Volkshilfe için anket, “danışmanlık ve dağıtım merkezlerimizden elde edilen deneyimin istatistiklere de yansıdığını” gösteriyor, dedi yönetmen Erich Fenninger bir yayında. Temel çocuk güvenliğinin getirilmesi, işsizlik yardımlarının değerlendirilmesi ve net ikame oranında bir artışın yanı sıra “yoksulluğa dayanıklı sosyal güvenlik ağları” çağrısında bulunuyor.

SPÖ ve FPÖ, artan korku nedeniyle hükümeti eleştiriyor

SPÖ kulüp başkan yardımcısı Jörg Leichtfried için anket, hükümet için “politikalarının iflas ilanını” temsil ediyor. Bu arada, nüfusun yüzde 30’u önümüzdeki üç ay içinde konut masrafları (örneğin kira, kredi ve işletme maliyetleri, elektrik veya gaz) için ödeme güçlüğü bekliyor dedi.

FPÖ konut sözcüsü Philipp Schrangl, “siyah-yeşilin konut politikası başarısızlığının şimdi istatistiksel olarak bile ayrıntılı olarak kanıtlandığını” söyledi. | © DerVirgül

Yayınlama: 21.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.