Avusturyalıların yüzde 41’i tatillerinden tasarruf ediyor

Enflasyon tatil bütçelerinde büyük bir delik açtı: Bir araştırmaya göre Avusturyalıların yüzde 41’i bu yıl tatillerinden tasarruf ediyor.

Avusturyalıların yüzde 41’i tatillerinden tasarruf ediyor

Sonuç, tatil davranışında bir değişiklik. IMMOBILIEN-RENDITE AG adına INTEGRAL tarafından Mart ve Nisan 2023’te 16-75 yaş arası 1.000 Avusturyalı arasında yapılan temsili bir çevrimiçi anketin sonucu.

Nihayet tatil: Kendinizi bir otelde şımartın. Bir tatil evi kiralayın. Havuz kenarında tembelce uzanmak. Ayak parmaklarınızı kuma gömün. Denize bakmak. Yerel göllere dalın. Ya da dağ zirvelerine tırmanmak. Yaz tatili Avusturya’da en popüler mevsimdir. En azından enflasyon krizine kadar öyleydi – enflasyon nedeniyle borsa düşük bir seviyede.

Tatil planlaması: Avusturyalılar tasarruf etmek istiyor

Sonuç olarak, ankete katılan Avusturyalıların yüzde 27’si bu yıl tatillerinde tasarruf etmek zorunda: Daha az sıklıkta seyahat ediyor ya da daha ucuz konaklama rezervasyonu yapıyorlar. Yüzde 14’lük bir kesim ise daha az seyahat ederek ya da daha kısa bir süre tatil yaparak tasarruf ediyor; böylece tatil köyünde eskisi gibi aynı düzeyde hizmet alabiliyor. Yüzde 23’ü ise yıllardır tatile gitmiyor – muhtemelen evlerinin balkonunda ya da açık havuzda tatil yapıyorlar. Ankete katılanların sadece yüzde 25’i sadık müdavimler: yıllardır aynı seyahate çıkıyorlar ve bu yıl da tatillerinin bozulmasına izin vermeyecekler. Pandemiden sonra her şey yeniden mümkün olduğu için, yüzde 11’lik bir kesim bu yaz daha sık tatile çıkıyor – özellikle de 30 yaş altı ve yüksek eğitimli kişiler bunu yakalıyor.

Araba uçaktan önce geliyor

Tatil için en popüler ulaşım aracı özel araç: temelde seyahat eden Avusturyalıların dörtte üçü (yüzde 76) arabalarına biniyor. Yüzde 44’ü uçağa biniyor. Yüzde 22’si ise trene biniyor. Hatta 30 yaş altı kuşağın çoğunluğu (yüzde 54) uçağı kullanıyor. Viyanalılar arasında bu oran yüzde 60 bile – Avusturya’nın en büyük havalimanına yakın yaşıyorlar. Trenle seyahat giderek daha popüler hale geliyor: Trenle tatile gidenler çoğunlukla 30 yaş altı (yüzde 33) ve Viyanalılar (yüzde 30).

Ankete katılanların yüzde altısı pedal çeviriyor – tatile bisikletle çıkıyorlar. INTEGRAL araştırmasının başkanı Petra Starecek: “Otomobilin uçağın önünde en popüler ulaşım aracı olması şaşırtıcı değil. Ancak sürpriz olan, bisikletle seyahat edenlerin sayısının – mutlak sayı olarak – hiç de az olmamasıdır: spor ya da iklim koruma nedenleriyle.”

Yüzde 10’u tatil evi sahibi

Avusturya’da tatil amaçlı mülk sahibi olma oranı oldukça düşük: sadece yüzde 10. Yüzde 8’i kendisi, yüzde 2’si ise memleketindeki ailesi aracılığıyla bir tatil amaçlı mülke sahip. Yüzde 3’lük bir kesim ise yakında bir ev satın almayı planlıyor. Diğer bir çeyrek ise (yüzde 25) bir tatil evi satın almak istiyor ancak buna gücü yetmiyor. Katılımcıların yüzde 62’si ise bir tatil evine sahip değil ve satın almayı da planlamıyor. IMMOBILIENRENDITE AG CEO’su Mathias Mühlhofer: “Avusturya bir kiracılar ülkesidir – tatil söz konusu olduğunda da. Ana ikametgahlarında bir kat mülkiyeti veya ev sahibi olmayanlar doğal olarak tatil için gayrimenkule yatırım yapmıyor.” Yönetim Kurulu üyesi Markus Kitz-Augenhammer ise şunları ekliyor: “İç politika tatil amaçlı gayrimenkulleri bile cezalandırıyor: Tatil amaçlı konut vergisi ya da birçok eyalette ikinci konutların yasaklanması gibi. Amaç, yerel halktan arazi satın alan süper zenginleri vurmak. Ancak, ebeveynlerinden ya da büyükanne ve büyükbabalarından bir daire miras kalan, onu kendileri yenileyen ve (kısa) tatiller için kullanan birçok kişiden ödeme yapması istenecek. Finansal özgürlük, tatil açısından bile farklı görünüyor.”| ©DerVirgül

Yayınlama: 27.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.