Bakan göçmenler için 75 milyon Euro verileceğini açıkladı

İşsizlerin sayısı artıyor, ancak giderek daha fazla şirket çalışan arıyor. Çalışma Bakanı Martin Kocher önlemleri açıkladı.

Bakan göçmenler için 75 milyon Euro verileceğini açıkladı

Çalışma ve Ekonomi Bakanı Martin Kocher Salı akşamı “ZIB2” programında ORF sunucusu Armin Wolf’un işsizlik rakamlarına ilişkin analiz sorularını yanıtladı. “Bakan, “Evet, haftalık çalışma saatlerinin ortalama olarak biraz düştüğü elbette doğru. Bu kısmen krizden kaynaklandı, ancak kısmen de istenen bir durumdu. “Bu kesinlikle bir endişe kaynağı” diyen Bakan, etkinin daha genç ve daha genç insanlar tarafından hissedildiğine dikkat çekti. Bu alanda “çok fazla” yatırım yapmak istiyoruz, “çoğunlukla eğitim eksikliğiyle ilgili”. Göçmen kökenli kişiler için ek 75 milyon Euro sağlanacak ve bu kişiler için “büyük bir program” başlatılacak.

Sığınmacılar için zorunlu çalışmaya yanıt yok

Çalışma Bakanı Martin Kocher, gastronomi ve mevsimlik işçiler için kotaların kaldırılmasını öngörmüyor, ancak bakan bir ya da iki bölgede “sorunlar” olduğunu inkar etmedi. Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Kart ile ilgili olarak Kocher, şirketlerin yurtdışında “karşılanması kolay” şartları yerine getiren vasıflı işçiler bulabilmeleri halinde “üst sınır olmadığını” açıkladı. Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Kartlara olan talebin şu anda çok yüksek olmayacağını, ancak ekonominin iyileşmesi halinde artacağını belirtti. Peki ya sığınmacılara kamu hizmeti yapma zorunluluğu? Kocher’e göre bazıları bunu zaten yapabiliyor, ancak yapmak zorunda olup olmadıklarına cevap vermedi.

İşsizlik yardımının son ücrete dayandığını, bu nedenle biraz gecikmeli de olsa enflasyonla birlikte arttığını söyleyen Kocher, AMS parasının miktarıyla ilgili tartışmaları reddetti. Enflasyon konusunda ise Kocher, hükümetin yanlış bir strateji benimsediğini savundu. Kocher doğrudan piyasa müdahalesi konusunda “Bu işe yaramayacak” dedi. Ve: “2024 yılına kadar Euro ortalamasına yakın olacağız” dedi.

Avusturya’da 399.005 kişi işsiz

Avusturya’da 329,328 kişi işsizken, 69,677 kişi eğitim programlarına katılmakta. Nisan 2021’de 148.436 kişi ile zirve yapan uzun vadeli işsizlik [bir yıldan uzun süredir işsiz olan kişiler], o zamandan bu yana neredeyse yarı yarıya azaldı ve 2023 sonunda 78.506 oldu.

Bir önceki yıla kıyasla, kadınlar arasındaki işsizlik (%5,6 artış) erkeklere göre (%7 artış) daha az keskin bir artış göstermiştir. Aralık ayı sonunda 159.393 kadın ve 239.612 erkek işsiz veya eğitim kurslarına katıldı. 50 yaş ve üzeri 106.286 kişinin işi yok (yüzde 1,2 artış). Yıl sonunda genç nüfusta yüzde 9,6’lık bir artış olmuş ve 61.541 kişi işsiz kalmıştır.

AMS, 2022 yılına kıyasla Avusturya vatandaşları için yüzde 2,4’lük bir artış kaydederken yabancı işsizler için yüzde 12,5’lik bir artış kaydetmiştir. Tüm eğitim nitelikleri arasında en yüksek artış akademisyenler arasında gerçekleşmiştir (yüzde 14,6 artış). Sektörlere göre incelendiğinde, sağlık ve sosyal hizmetler sektörü yüzde 16,1’lik artışla en güçlü büyümeyi gösterirken, bu oran mal imalatında yüzde 12’dir.

İşgücü piyasası perspektifinden bakıldığında 2023, ortalama 332.645 işsizle 2022’deki çok düşük işsizlik seviyesinin üzerine inşa edilmiştir. 2023 yılında, ortalama 341.319 işsiz kişi ile sadece hafif bir artış oldu.| ©DerVirgül

Yayınlama: 02.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.