Çilek | Gecikmeli hasat, daha yüksek fiyatlar

Avusturya’da Mayıs ve Haziran aylarındaki kötü hava döneminin ardından ilk çilek tarlaları geç açıldı ve yüksek ziyaretçi sayıları kaydetti. Kendi topladığınız meyvelerin fiyatları neredeyse hiç değişmiyor ve toplanmış çilekleri alanlar bu yıl daha fazla ödemek zorunda kalıyor.

Çilek | Gecikmeli hasat, daha yüksek fiyatlar

Çilek çiftçisi Margit Zachhalmel ve ailesi, Tulln’da ziyaretçilerin meyveleri kendilerinin toplayabileceği dört çilek tarlası yetiştiriyor. Sezon, bu yıl Mayıs ayının sonunda, hava muhalefeti nedeniyle yaklaşık bir hafta gecikmeyle başladı. “Herkes çilekleri bekliyordu, ilk haftadaki telaş çok büyüktü ve bu yüzden tarlalarımızdan ikisi şimdiden toplandı” diyor Zachhalmel.

Nisan ve Mayıs aylarında yağan şiddetli yağışlar her tür meyve için iyi olmuş ve çileğin kalitesine neredeyse hiç zarar vermemiştir. Çilek çiftçisi, “Yağmur yağmaya devam etseydi, hasara neden olabilirdi, ancak bu şekilde mükemmel çalıştı” diyor.

Enflasyon çilek fiyatlarının yükselmesine de neden oldu

Bununla birlikte, yağış mevsiminin aksine, çilek mevsimi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olan şey enflasyondur. Çilek çiftçileri, özellikle gübre satın alırken yüksek fiyatları hissediyorlar – burada fiyat dört katına çıktı. Hasat işçilerinin ücretleri gibi işletme kaynakları, paketleme, nakliye, elektrik ve fabrika kesim maliyetleri de bu sezon arttı.

Bu nedenle Zachhalmel ailesi, diğer birçok çiftçi ailesi gibi meyve fiyatlarını yükseltmek zorunda kaldı. Zachhalmel, “Gerçek şu ki, tarlada toplanan çileklerin üretim maliyetleri daha ucuz çünkü işçilik maliyeti yok” diye açıklıyor. “Sezona daha yüksek bir fiyatla başlıyoruz ve elimizdeki hacme göre fiyatı düşürmeye devam ediyoruz. Ancak fiyatları geçen seneden daha aşağı çekemeyeceğiz” dedi.|©DerVirgül

Yayınlama: 06.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.