Ebeveynlerin eğitim düzeyi çocuklarına “miras olarak kalıyor”

Ebeveynlerin eğitim düzeyi çocuklarına “miras olarak kalıyor”

Avusturya İstatistik Kurumu’nun Salı günü sunduğu verilere göre, ebeveynlerin eğitim düzeyi hala çocuklarına “miras olarak kalıyor”.

Örneğin, ebeveynleri en az bir zorunlu okulu bitirmiş olan 25 ila 44 yaş arası gençlerin yalnızca yüzde dokuzu üniversite diplomasına sahip oldu. Akademisyen çocukları için ise bu oran yüzde 61 civarında, yani neredeyse yedi kat daha yüksek.

Eğitim aktarılıyor

Sunumun amacına uygun olarak eğitim nitelikleri dört kategoriye ayrıldı (azami zorunlu eğitim, çıraklık/mesleki orta okul (BMS), AHS/mesleki orta okul (BHS) ve üniversite/akademi). Daha sonra ilgili ebeveynlerin ve onların 25-44 yaşlarındaki çocuklarının hangi niteliklere sahip olduğu karşılaştırıldı.

Sonuç: İlgili yavruların büyük bir kısmı kendi “kutularında” kaldı ya da bir basamak yukarı kaydı.

Azami zorunlu okul yeterliliğine sahip ebeveynlerin çocuklarının yüzde 36’sı yalnızca en fazla zorunlu okul yeterliliğini elde etmiş, yüzde 42’si ise çıraklık veya BMS’yi başarmıştır. Buna karşılık, on kişiden yalnızca biri en yüksek iki eğitim seviyesine yükseldi.

Buna karşılık, akademisyenlerin on çocuğundan altısı aynı zamanda bir üniversite diplomasını da tamamladı; yaklaşık yüzde 20’si en yüksek nitelikleri olarak AHS veya BHS-Matura’ya sahipti ve yaklaşık on çocuktan biri çıraklık/BMS’ye sahipti.

Ebeveynlerin çocukların eğitimi üzerindeki güçlü etkisi

Ebeveynlerin güçlü etkisi, AHS üst seviyesini veya mesleki orta veya yüksek okulu veya çıraklık eğitimini tamamlama başarı şansının analizinde de görülebilir. Bunu yapmak için, 2012/13 veya 2013/14’te ilk kez dokuzuncu sınıfa giden öğrencilerin 120.000 eğitim kariyeri analiz edildi. “Güçlü destekleyici geçmişi” olan öğrencilerin (bakıcıların eğitim düzeyi, istihdamı ve geliri veya bakıcıların ve öğrencilerin doğdukları ülkeyi içerir), yalnızca “düşük düzeyde destekleyici geçmişi olan” öğrencilere göre mezun olma olasılıkları önemli ölçüde daha yüksekti. ” arka plan – bu aynı zamanda cinsiyet, Avusturya’da kalış süresi ve gidilen okul gibi diğer tüm etkileyici faktörlerin sabit tutulması durumunda da geçerlidir.

Genel eğitim düzeyine gelince, rakamlar yavaş ama istikrarlı bir şekilde değişiyor: En sık tamamlanan eğitim hâlâ çıraklıktır: 25 ila 64 yaş arasındakilerin yüzde 32,6’sı çıraklık eğitimini tamamlamıştır. Thomas, “Öğretim hâlâ yüksek lisans seviyesinde” diyor. Ancak son zamanlarda payları azaldı. İkinci sırada ise sabit değerlerle ortaokul ve liseyi bitirenler (yüzde 30,4) yer alıyor. Üçüncü sırada yüzde 19,7 ile giderek artan bir oranla üniversite mezunları yer alırken, en altta, azalan değerlerle en fazla zorunlu eğitim yeterliliğine sahip olanlar (yüzde 17,3) yer alıyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 22.05.2024
Düzenleme: 22.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.