Efes kazılarına 14 yıl başkanlık eden Avusturyalı Arkeolog hayatını kaybetti

Efes kazılarına 14 yıl başkanlık eden Avusturyalı Arkeolog hayatını kaybetti

2011 Yılının Bilim İnsanı seçilen arkeolog Doç. Dr. Sabine Ladstätter’in uzun bir hastalığın ardından bugün öğleden sonra 55 yaşında öldüğü açıklandı. 14 yıl boyunca Türkiye’nin Ege kıyısındaki Efes antik kentindeki arkeoloji kazılarını yürüten Avusturyalı ekibe liderlik eden Arkeolog Sabine Ladstatter, geçtiğimiz günlerde Efes Antik Kenti’ndeki geleneksel kazıların yönetimini Marrtin Steskal’a devretmişti.

Ladstätter, 22 Kasım 1968’de Klagenfurt’ta doğdu, Graz Üniversitesi’nde antik tarih ve antik çağın yanı sıra klasik arkeoloji okudu ve ekonomik arkeoloji alanında uzmanlaştı. 1997 yılında Viyana Üniversitesi’nde klasik arkeoloji alanında doktorasını tamamladı. 1987’den 1998’e kadar Karintiya’daki Hemmaberg kazılarında, 1992’den itibaren de yerel kazı müdürü olarak çalıştı. Ladstätter, 1995’ten beri Efes’te çalışıyordu, kazı müdür yardımcısı oldu, 2009’da Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün (ÖAI) yönetimini devraldı ve son olarak 2010’da Efes kazı müdürlüğünü üstlendi.

Ladstätter’in konusuna olan ilgisi erkenden uyandı. Karintiya’daki Magdalensberg kazılarına yaptığı ilkokul gezisi sırasında öğretmenine burada kimin çalıştığını sordu. Cevap verildiğinde şu cevabı verdi: “Arkeologlar mı? Bir gün ben de yapacağım.” Bilim iletişimi konusunda da son derece aktif olan araştırmacı, daha sonra istikrarlı bir şekilde yoluna devam etti.

| T.C. Viyana Büyükelçiliği: 15 Temmuz 2020 anma toplantısında konuşurken

Bilimsel “ev” Efes

Öğrenciyken bile stajyer olarak çeşitli kazılarda görev aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra kendini antik ekonomi, toplum, ticaret, mal transferi vb.’nin yeniden inşasına adadı. Bilim adamı, klasik arkeoloji alanındaki tezini Viyana Üniversitesi’nde (1997) “Akdeniz’den Slaborum Eyaleti’ne” konulu yazdı.

Bilimsel çalışmalarının odak noktası, kendi eyaletindeki arkeolojik alanlardı; örneğin Ladstätter, 2018’de “Hemmaberg Azizi” kitabını yayınladı. Bir Kalıntının Soğuk Vakası” – 1895’te başlayan Efes’teki geleneksel Avusturya kazıları. 1990’ların ortasından itibaren diğer işlerin yanı sıra çalıştı. Yerel “Hanghaus 2”den seramik buluntular.

Bu analizleri yayınlamak için, 2001 yılından itibaren müdür yardımcısı olduğu Avusturya Bilimler Akademisi’nin (ÖAW) Eski Kültür Tarihi Enstitüsü’nde görev aldı. Ladstätter, 2007 yılında klasik arkeoloji bölümünde “Geç Helenistik Dönemden Geç Antik Döneme Kadar Efes Seramikleri Üzerine Araştırmalar” konusunda habilitasyonunu tamamladı.

Başarılar ve kavgalar

Ladstätter’in Efes’te kazı müdürü olarak görev yaptığı dönem, 2022’de erken Bizans işyerlerinin ve yerel bir bölgenin gün yüzüne çıkarılması gibi yeni, sansasyonel keşifleri beraberinde getirmekle kalmadı, aynı zamanda siyasi tartışmalar ve koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan kesintilere de damgasını vurdu. ÖAI’nin her yıl Türkiye Eski Eserler İdaresi’ne kazı izni başvurusunda bulunması gerektiğinden, ruhsatın verilmesi birkaç kez diplomatik nedenlerle Avusturyalı arkeologlar Efes’teki çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı.

Ladstätter, kazı müdürü olarak atanmak için mücadele etmek zorunda kaldı: Avusturya’nın 2007’de hazırladığı kendisini atama planı ilk başta Türk tarafında dirençle karşılaştıktan sonra süreç neredeyse üç yıl sürdü. Ancak ısrarı kısa süre sonra 2011 kazı kampanyası sırasında en güzel buluntularından birini yaparak ödüllendirildi: Efes’in merkezindeki Domitianus Tapınağı’nın bulunduğu alanda hiç beklenmedik bir şekilde geç antik bir mozaikle karşılaştı. Ladstätter o dönemde APA’ya verdiği demeçte, “Sadece onu temizlerken balıklar ve efsanevi yaratıklar gibi figüratif temsiller ortaya çıktı; işte o zaman kalp daha hızlı atıyor” dedi.

“Uluslararası cazibeye sahip bilim insanı”

OeAW, Pazartesi günü yaptığı bir yayında Ladstätter’i “uluslararası çekiciliği olan parlak bir Avusturyalı bilim insanı” olarak onurlandırdı. Onu her zaman enerji dolu bir insan olarak deneyimledim. Konusu olan arkeoloji konusunda tutkuluydu ve bu tutkuyu ve coşkuyu bilim dışı geniş bir izleyici kitlesine aktarabilme konusunda büyük bir yeteneğe sahipti. ÖAW Başkanı Heinz Faßmann, özellikle Efes’te yaptığı araştırmalarla Avusturya arkeolojisinin küresel itibarına önemli bir katkı sağladı” dedi.

2023 yılında akademiye asil üye olarak kabul edilen Ladstätter, “arkeolojide yeni yöntemlerin oluşturulmasına” da önemli katkılarda bulundu. Ayrıca “kültürel mirasın restorasyon yoluyla korunmasına” da birçok katkı sağladı. “En azından Ladstätter ve ekibinin çalışmaları sayesinde” Efes, 2015’ten bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 03.06.2024
Düzenleme: 04.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.