İstihbarat Reformu | Avusturya’da Yeni Bir İstihbarat Birimi Kuruldu

2 Kasım 2020 Viyana saldırısından sonra tartışmaların odağına oturan Anayasayı Koruma Dairesi’nde (BVT), yapısal değişiklikler yapılırken, Devlet Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı Dairesi (DSN) adında yeni bir birim kuruldu. İşte reformun tüm ayrıtları…

İstihbarat Reformu | Avusturya’da Yeni Bir İstihbarat Birimi Kuruldu

Pazartesi günü İçişleri Bakanı Karl Nehammer (ÖVP) ve Yeşiller Partisi Grup Başkanı Sigrid Maurer, Anayasayı Koruma Dairesi’nin (BVT) yeniden yapılanması için uzun zamandır beklenen taslağı sundular.

Geçen Kasım ayında Viyana’daki terör saldırısı kapsamında ciddi eksiklikleri çevreleyen olaylar, Avusturya gizli servisinin eleştirilmesine yol açmış, bunun üzerine, İçişleri Bakanı Nehammer istihbarat birimleri ile ilgili kapsamlı bir reform yapılacağını duyurmuştu.

Uzun gizli müzakerelerin ardından, iktidar partileri şimdi bir çözüm üzerinde anlaştılar.

Nehammer pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, koalisyon ortağıyla birlikte Avusturya tarihindeki en büyük istihbarat reformunun hayata geçirildiğini söyledi.

“Koruyucu Duvar” (Direktion für Staatsschutz und Nachrichtendienst DNS)

Artık Avusturya’da yeni bir istihbarat birimi görev alacak. Bu, Devlet Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı Müdürlüğü (DSN) bünyesinde tamamen yeniden inşa edilecek.

Uluslararası Rol Modeller

Reformda altı çizilerek, ‘’Bunlar sadece boş sözler değil, önemli değişikliklerdir’’ denilen uygulamalar diğer ülkelerde uygulanan yöntemleri içermektedir. 

Teşkilat içerisinde yapısal ve örgütsel ayrım anlayışı, Danimarka veya İsviçre gibi uluslararası modellere dayandırıldığı belirtildi. 

Tehlike ve Savunma Araştırması Ayrılıyor

Hükümet programında kararlaştırılan bir başka konu ise, tehlike araştırması ve savunmanın birbirinden ayrılması gerektiğidir.

Ayrılan birimler, direkt olarak merkezde bulunan bir irtibat bürosu tarafından gerekli bilgi alışverişini sağlayacak, ayrı olan bu iki birimin bilgi akışında kurumlar arası protokol söz konusu olmayacak. 

Talimatsız Kontrol

İçişleri Bakanına göre, örneğin, yasal koruma görevlisini güçlendirmek için bu işlevi yerine getirmek ve daha fazla hukuk personeli sağlamak gerekiyor.

İnsan Hakları Danışma Konseyi modeline dayalı “benzersiz”, bağımsız ve talimat içermeyen bir kontrol komisyonu da planlanmaktadır.

Buna ek olarak, muhalefet uzman aday gösterebilecek. 

‘’İstihbarat Yeniden Kuruldu’’

Sigrid Maurer (Yeşiller) reform sırasında Anayasayı Koruma Dairesi (BVT) “yeniden kuruldu” gibi bir ifade kullandı. 

İlgili kontrol organında, Ulusal Konsey’in ana komitesi tarafından seçilen ve orada üçte iki çoğunlukla atanan üç uzman olacaktır diyen, Maurer, bu aynı zamanda muhalefetin de katılımını sağlayacağını söyledi. 

İstihbarat birimlerinin başında olacakların, görev süresi on yıl ile sınırlı olacak ve yeniden seçilmeleri mümkün olmayacak.

Ayrıca, uyumsuzlukları en baştan önlemek için ikincil istihdamda katı bir yasak olacaktır. Yani başka bir görevleri olmayacak. 

Öte yandan, parlamento araştırma ve soruşturma komitelerinin oluşturduğu müfettişler bilgiye ve yeni BVT’nin tesislerine erişebilmesi kolaylaştırıldı. 

İstihbarat Servisi ile Devlet Güvenliğinin Ayrılması

İstihbarat servisi ile devlet güvenliği arasında da net bir ayrım olacak – iki bölgenin gerekli koordinasyonu bir “durum merkezi” tarafından yürütülecektir.

Maurer, ayrılığın uluslararası ortak servislerin Avusturya istihbaratına olan güvenini yeniden kazanması gerektiğini söyledi.

Böylesi bir ayrımın, aynı zamanda eyalet polisinin görevlerini ve bilgi toplamayı birbirinden ayırmaya da hizmet edeceğini vurguladı. 

Olası cezai suçlarla ilgili bilgiler “yönetime kadar” akmalıdır. Bu üst yapı, daha sonra olası sonraki adımlara karar vermelidir dendi. 

Yeni Yönetim Henüz Belirlenmedi

Nehammer, zaten emekli olan BVT müdürü Peter Gridling’in yerini kimin alacağının hala belirsiz olduğunu söyledi – burada ayrı bir komisyon karar verecek dedi. 

“Devlet Güvenlik ve İstihbarat Servisi Yasası – SNG” adlı yasa tasarısını olabildiğince çabuk parlamentoya göndermek isteniyor – bu daha sonra dört hafta sürecek.

Ancak Nehammer, karar için kesin bir hedef tarih vermiyor.

Yeni DSN’nin nerede barındırılacağı da bilinmiyor.

Her halükârda, Viyana-Rennweg’deki mevcut konum uzun vadede uygun olmadığı düşünülmektedir.

Nehammer’e göre Viyana- Meidling’deki askeri kışlalar yeni bir yer olarak inceleniyor.|virgül 

Yayınlama: 15.03.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.