Kooperatif evlerinin kiraları yüzde 30 arttı

Avusturya’da kâr amacı gütmeyen [Genossenschaftswohnung] Kooperatif dairelerinin kira fiyatları yükselmeye devam ediyor. 600 Euro kira ödeyenler, şu günlerde 1000 Euro ödemek zorunda. Peki bunun nedeni faizler mi?

Kooperatif evlerinin kiraları yüzde 30 arttı

Kooperatif dairelerinin kira fiyatları yükselmeye devam ediyor. Bunun nedeni, kooperatiflerin değişken kredilerinin yüksek faizidir. Kâr amacı gütmeyen konut sektörü, konut sübvansiyonu için yeniden başvuruda bulunmaya çağırıyor.

Aşağı Avusturya’daki kâr amacı gütmeyen konut endüstrisinin eyalet başkanı Manfred Damberger, kiraların ortalama yüzde 20 ila 30 artacağının doğru olduğunu vurguladı.

Yüksek kiraların nedeni, kooperatiflerin değişken kredileri için daha yüksek faiz oranları ödemek zorunda kalmasıdır – bu ek maliyetler daha sonra kiracılara yansıtılır. Damberger’e göre faiz oranları, Avrupa Merkez Bankası’nın [EZB] artırdığı faiz oranını temel alıyor. Faiz oranlarında bir dönüş olur olmaz – ki Avrupa Merkez Bankası’nın şu anda talep ettiği şey de bu – bu kullanım ücretleri elbette yeniden düşürülecek” diye ekliyor Damberger.

Aşağı Avusturya İşçi Odası [AK NÖ] şu anda artık günlük kirasını karşılayamayan arayanlara danışmanlık yapıyor. AK NÖ’nün kira tavan fiyatından yana olduğu biliniyor. Buna Burgenland’da çoktan karar verildi. Orada eyalet, geçen yılın aralık ayından bu yana kooperatif konutları için kira seviyesini dondurdu. Üst kiralama fiyatı 1 Nisan’da yürürlüğe girecek. | © DerVirgül

Yayınlama: 25.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.