Leylekler erken gelmeye başladı

Onların gelişi, havanın ısınıp doğanın uyanmaya başladığının yani baharın ve umudun müjdecisidir. Ancak pazar günü Avusturya’da görülen leylekler, olması gerektiğinden daha erken geldiler…

Leylekler erken gelmeye başladı

Dişisinden yaklaşık bir ay önce gelerek yuvayı hazırlama işi erkeklerin görevi.

Uzun mesafe yolcusu leylekler, kışı Sahra Altı da denilen Orta-Güney Afrika’da ve Hindistan’ın güneyinde geçiriyor.

Baharda 500 bini aşkın leylek, sürü halinde kuzeye, Finlandiya’ya kadar olan bölgelere göç ediyor. Leyleklerin göçleri 2-4 ay sürüyor ve nihayetinde üreme alanlarına ulaşıyorlar. Halk takvimine göre leyleklerin geliş zamanı (amed-i laklak) şubat sonuyla mart başı gibi gerçekleşiyor.

Sezonun ilk beyaz leyleği pazar günü Aşağı Avusturya eyaleti içerisindeki, Slovakya sınır kasabası Marchauen’de görüldü. Leylekler normal takvime göre biraz erken geldiler.

Ancak 2022 yılında daha da erken geldiği biliniyor. Önümüzdeki birkaç hafta içinde daha fazla leylek gelecek ve ilkbaharda WWF koruma alanındaki yaşlı meşe ağaçlarında, kalede ve çevredeki yuvalarını temizleyecekler.

WWF Avusturya’dan Jurrien Westerhof’un yaptığı açıklamada üreme mevsimi genellikle Nisan ayında başladığını söyledi. Geçen yıl Marchegg’de 39 çift üredi. | © DerVirgül

Yayınlama: 07.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.