Mauthausen’de Türk Musevi kurbanları anıldı

Mauthausen’de Türk Musevi kurbanları anıldı

Avusturya- Mauthausen kampında çoğu Yahudi yaklaşık 150 bin insanın Naziler tarafından katledildiği sanılıyor. Hayatta kalmayı başaranlar ise 5 Mayıs 1945’te Amerikan askerleri tarafından kurtarılmıştı.

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun pazar günü, Naziler tarafından katledilen Türk Musevilerini ve tüm katledilenleri anmak için Mauthausen kampında hazır bulundu. Ceyhun anıta çelenk bıraktı.

Mauthausen kampı

Mauthausen, Nazi Almanyası’ndaki ilk büyük toplama kampı komplekslerinden biriydi ve Müttefikler tarafından kurtarılan son kamptı.

En büyük iki kamp, Mauthausen ve Gusen I, “Sınıf III” [Stufe III] toplama kampları olarak sınıflandırıldı, bu da onların ” Reich’in ıslah edilemez siyasi düşmanları” için en zorlu kamplar olması gerektiği anlamına geliyordu.

Mauthausen bu Stufe III sınıflandırmasını hiçbir zaman kaybetmedi. Reich Ana Güvenlik Ofisi’nin [Reichssicherheitshauptamt RSHA] ofislerinde, Knochenmühle – kemik öğütücü [kelimenin tam anlamıyla kemik değirmeni] takma adıyla anılırdı. | ©DerVirgül

 

Yayınlama: 05.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.