Meslek kurslarına katılan işsizlere, 374 Euro’luk ek ödenek

Avusturya’da İş ve İşçi Bulma Kurumu [AMS] tarafından işsizler için yeni bir meslek edinmelerini sağlamayı amaçlayan “eğitim kurslarına” katılan işsizlere ödenen ek ücretin süresi ve miktarı artırıldı.

Meslek kurslarına katılan işsizlere, 374 Euro’luk ek ödenek

2020’den itibaren AMS’ye işsiz olarak kayıtlı kişiler, eğitim programlarına katılmaları halinde işsizlik ödeneklerine ek olarak eğitim ikramiyesi alıyorlardı.

Dört aylık bir eğitim döneminden itibaren aylık ek 190 Euro alıyorlardı. Çalışma ve Ekonomi Bakanlığı pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında, bu ikramiyenin 2024 yılından itibaren yeni eğitim takviyesi olarak süresiz bir şekilde uzatılacağını duyurdu.

Çalışma ve Ekonomi Bakanı Martin Kocher (ÖVP), “AMS eğitim kurslarına katılanlar, yeterlilik süresine bağlı olarak, eğitim bonusunun önemli ölçüde üzerinde olan eğitim ek ücreti ile kademeli finansman alacaklar. Buna ek olarak, Eğitim Ek Ödemesi değerlenecek, yani yıllık enflasyona göre ayarlanacak ve böylece değeri güvence altına alınacaktır.” dedi

Amaç AMS’ye kayıtlı kişileri daha uzun süreli eğitim ve ileri eğitim programlarına teşvik etmektir diyen Kocher, “Çünkü geçim güvencesi seviyesi, daha uzun eğitim kurslarının tercih edilmesinde özellikle önemli bir rol oynamaktadır. Eğitim süresinin kademelendirilmesi, daha uzun yeterlilik önlemlerinin tamamlanmasını kolaylaştırmayı ve okulu bırakma oranlarını azaltmayı amaçlamaktadır,” diye vurguladı.

Yeni eğitim desteği üç aşamalı bir sübvansiyondan oluşmaktadır.

• Birinci kademede, eğitim katılımcıları ayda yaklaşık 75 Euro alacaklar. Eğitim katılımcıları bu desteği, süresine bakılmaksızın eğitim programının başlangıcında alacaklar.

• Eğitim programının en az dört ay sürmesi halinde, 2. kademede ayda yaklaşık 224 Euro destek sağlanacak.

• Bir eğitim programının en az 12 ay sürmesi halinde ise 3. seviyede aylık 374 Euro’luk bir ek ödenek söz konusudur.

“Uygulamaya konulduğundan bu yana eğitim primi ile yaklaşık 104.000 kişiye ulaşıldı ve hedef kitlenin genişlemesi nedeniyle eğitim primi ile daha fazla kişiye ulaşılacak” diyen Kocher, “Önümüzdeki yıl AMS bütçesinde bunun için ek 50 milyon Euro mevcut olacak” dedi. Yeni eğitim ekinden yaklaşık 145.000 kişinin faydalanması bekleniyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 02.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.