Metal işçileri greve devam kararı aldı

Avusturya’da devam eden toplu iş sözleşmeleri 7. tur müzakereleri de başarısızlıkla sonuçlandı. Sendikalar önceki kısa grevlerine devam edileceğini duyurdu.

Metal işçileri greve devam kararı aldı

Metal işçileri için toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yedinci turunda da bir sonuç çıkmadı.

Bu nedenle, voestalpine şirketi bugün saat 14.00’ten itibaren 24 saat çalışmayı durdurarak greve gideceği duyuruldu.

Sendikalar, GPA ve PRO-GE, taleplerini başlangıçtaki yüzde 11,6’lık artıştan yüzde 10,6’ya düşürürken, işverenler de tekliflerini ayarladı.

Metaller-KV: Sektörün teklifi hukuk çerçevesinde

Ancak sektörün yüzde altılık ücret artışı ve bir defaya mahsus 1.200 avroluk ödeme teklifi, fazla mesai ikramiyeleri gibi çerçeve yasasında bazı bozulmalarla ilişkilendiriliyor. Bu durum sendikaların direnişiyle karşılanıyor. Grevlerin kesin boyutu henüz belirlenmedi ve şirketlerdeki grev komiteleri tarafından karar verilecek. İşverenler ise sendikaları uzlaşmaz olmakla ve çıkmaza girmekle suçluyor. Bu raporun hazırlandığı sırada daha ileri müzakereler için bir tarih henüz belirlenmemişti.

Öte yandan, yaklaşık 430 bin çalışanıyla en büyük toplu sözleşme grubu olan perakendede toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor. Sendika başlangıçta yüzde 11 oranında maaş artışı, daha fazla tatil ve çalışma saatlerinin genel olarak kısaltılmasının tartışılmasını talep ediyordu. İşverenler yüzde 5 artı ve bir defaya mahsus 800 avro ödeme teklif etti. GPA birliği yüzde 9,5 oranında ve 40 avroluk sabit bir tutarda karşı teklifte bulundu. Metal sektöründe çözümden önce anlaşmaya varılması ticarette pek olası görünmüyor.| ©DerVirgül

Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 21.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.