Metal işçilerinin toplu iş sözleşme müzakerenin yedinci turu yapılacak

Metal sektöründeki toplu iş sözleşmesi pazarlık görüşmeleri, altı tur müzakerenin ardından Pazartesi [bugün] Viyana’da devam ediyor.

Metal işçilerinin toplu iş sözleşme müzakerenin yedinci turu yapılacak

Tartışmaların ana konusu ise yaklaşık 200 bin çalışanın ücret ve maaşlarının bu yıl ne kadar artırılması gerektiği sorusu.

Son 12 ayda enflasyon yüzde 9,6 oldu. Sendikalar yüzde 11,6 oranında zam talep ederken, işverenler şu ana kadar enflasyonu tam olarak telafi etmek konusunda isteksiz davrandılar.

Altıncı tur müzakerelerde Metal Teknolojisi Sanayicileri Derneği (FMTI), ortalama yüzde 6’lık kademeli bir artış ve vergiden muaf bir kereye mahsus olmak üzere net 1.200 Euro ödeme yapılmasını önerdi. Ancak bu teklifler PRO-GE ve GPA sendikaları tarafından kabul edilmedi. Geçtiğimiz hafta birçok şirkette günlük grevler yaşandı.

Çalışanların yüksek enflasyon nedeniyle mali açıdan yük altında olması nedeniyle metal sektöründe toplu sözleşme bu yıl özellikle zorlu geçiyor. İşverenler, ekonomik durgunluk nedeniyle enflasyonu tam olarak dengeleyemediklerini savunuyor.

Metal Teknolojisi Endüstrisi Birliği (FMTI) Başkanı Christian Knill, ekonomik durumun çoğu şirket için zor olduğunu ve bazılarının halihazırda işten çıkarmaya başladığını vurguladı. Daha istikrarlı ekonomik koşullar sağlamak için birlikte çalışmak yerine grevlerin durumu daha da kötüleştirebileceği konusunda uyardı.| ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 20.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.