Muhalefet Ulusal Konsey Başkanı’nın istifasını istiyor

Avusturya siyasetinin en üst bölümünde yaşanan gelişmeler, meclis başkanının istifasını istemeye kadar uzandı. ÖVP Genel Başkanı ve Başbakan Karl Nehammer bir kez daha tartışmalı Ulusal Konsey Başkanı Wolfgang Sobotka’nın (ÖVP) arkasında duruyor.

Muhalefet Ulusal Konsey Başkanı’nın istifasını istiyor

Nehammer Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada Sobotka’ya hala güvendiğini vurguladı. Bu açıklama, yakın zamanda yayınlanan ve merhum adalet bölümü başkanı Christian Pilnacek’in ÖVP’nin ve özellikle de Sobotka’nın devam eden soruşturmalara müdahale etmeye çalıştığını iddia ettiği gizli bir ses kaydına dayanan iddiaların ortasında geldi. Nehammer mevcut durumu “siyasi tartışmalarda dip nokta” olarak nitelendirdi. Bu arada ÖVP, Stefan Petzner’in adını suç ortağı olarak ortaya attı.

Nehammer: “Sobotka’ya güveniyorum”

Adalet Bakanlığı’ndaki en etkili kişi olan ve daha önce görevden uzaklaştırılan daire başkanı Pilnacek birkaç hafta önce öldü. Şimdi de Pilnacek ve arkadaşları arasında Temmuz sonunda bir barda geçen gizli bir konuşma kaydı ortaya çıktı. Kayıtta Pilnacek, ÖVP’nin kendisinden soruşturmaları ve ev aramalarını durdurmasını talep ettiğini, kendisinin ise bunu her zaman reddettiğini iddia ediyor.

Nehammer bu gelişmeyi eleştirdi ve “saygısızlık” olarak nitelendirdi. Nehammer, siyasi tartışmanın merhumun sırtından yürütülmesini de eleştirdi. Nehammer ayrıca gazetecileri bu tür sorular sorarak ölünün huzurunu bozmakla suçladı. Pilnacek artık bu konuda yorum yapamayacağı için Nehammer tartışmayı “ahlaki açıdan savunulamaz” olarak değerlendirdi ve artık tartışmaya katılmayacağını açıkladı.

Pilnacek Sobotka’dan ismen bahsetmişti

Pilnacek’in eski İçişleri Bakanı ve şimdiki Ulusal Konsey Başkanı Sobotka’dan ismen bahsetmiş olması özellikle dikkat çekicidir. Muhalefetin Sobotka’nın istifası yönündeki taleplerine rağmen ÖVP kararlılığını sürdürdü. Nehammer bir kez daha Sobotka’ya güvendiğini vurguladı ve Pilnacek’in soruşturma komisyonlarında yeminli ifade vererek herhangi bir müdahalenin söz konusu olmadığını söylediğine dikkat çekti.

Gizli kaydın olası destekçilerine ilişkin sorular Stocker tarafından bir gün sonra düzenlenen bir başka basın toplantısında gündeme getirildi ve Stocker bir ismi de devreye soktu: FPÖ ile bağlantıları olan eski BZÖ’lü siyasetçi Stefan Petzner. Petzner 6 Kasım 2022’de oe24.tv’ye verdiği bir mülakatta “Wolfgang Sobotka’nın daha yapacak çok şeyi var, sadece henüz bunun farkında değil” demişti. Stocker’e göre bu açıklamalar “cevaplanması gereken” bir dizi soruyu gündeme getiriyor.

Stocker kendi ifadesine göre Petzner’i suçlamak istemiyor. Kendisine sorulduğunda “Hiçbir şey ima etmiyorum ama sorular soruyorum” dedi. Mevcut siyasi danışman tarafından yapılan açıklamalar da Pilnacek ile yapıldığı iddia edilen ses kaydı tarihinden önce yapılmıştır. Dolayısıyla Petzner’in hangi bilgilere sahip olduğu ve bu bilgileri kimden aldığı sorusu ortaya çıkıyor. “Bunlar sorulması gereken sorular. Stefan Petzner bu sorulara benim açımdan cevap vermek zorunda kalacak,” dedi ÖVP Genel Sekreteri.

ÖVP şimdi de kaydın arkasındaki henüz kim olduğu bilinmeyen kişilere karşı yasal işlem başlatmayı düşünüyor. “Suçla ilgili hangi olguların gerçekleştiğini inceleyeceğiz.” Ancak Stocker medyaya da görev düştüğüne inanıyor ve “şimdi daha yakından bakma zamanı” diyor. ÖVP Genel Sekreteri bir kez daha gizli servis yöntemlerinden söz etti ve “Bu yöntemler geçmişte cumhuriyetimize büyük zararlar verdi” dedi.

Yeşiller ise konuya temkinli yaklaştı. Yeşilleri temsilen basın toplantısında hazır bulunan Sağlık Bakanı Johannes Rauch, Adalet Bakanı Alma Zadic’in konuyu sakin ve kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşturmakla sorumlu olduğunu vurguladı. Yeşiller Genel Sekreteri Olga Voglauer daha önce yaptığı açıklamada, daha önceki iddialar ışığında, makamın itibarını korumak amacıyla Sobotka’nın yerine istifasını sunacağını belirtmişti.| ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 22.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.