Müslümanlara yönelik 1.300’den fazla saldırı

Avusturya’daki Müslümanlar sürekli olarak saldırı ve ırkçılıkla karşı karşıya kalıyor. İslamofobi ve Müslüman Karşıtı Irkçılık Dokümantasyon ve Danışmanlık Merkezi, geçtiğimiz yıl çoğu Viyana’da olmak üzere 1.300’den fazla Müslüman karşıtı ırkçılık vakası kaydetti.

Müslümanlara yönelik 1.300’den fazla saldırı

İslamofobi ve Müslüman Karşıtı Irkçılık Dokümantasyon ve Danışmanlık Merkezi [kısaca Dokustelle Österreich] geçtiğimiz yıl 1.324 Müslüman karşıtı saldırı vakası kaydetti. Bunların yüzde 82 gibi büyük bir çoğunluğu nefret yorumları ya da kışkırtma gibi yollarla internet üzerinden gerçekleşmiştir.

Bu yıl sekizincisi yayınlanan “Müslüman Karşıtı Irkçılık Raporu “nun sunumunda, internet üzerinden gerçekleşen çok sayıda nefret vakasının yanı sıra daha yoğun ırkçı polis şiddetine de yer verildi.

Viyana’da 112 doğrudan saldırı

Şu anda Viyana’da yaklaşık 285.000 Müslüman yaşamakta. Dokümantasyon Merkezi’ne göre 112 vakada Viyana’daki Müslümanlar doğrudan ırkçı saldırılara maruz kalmıştır – üzerlerine tükürülmesi, yüzlerine tokat atılması, başörtülerinin yırtılması gibi örnekler verilebilir.

Dokustelle’den hukuk danışmanı Dunia Khalil, Avusturya genelinde 1.080 vakanın internet üzerinden, 244 vakanın ise “çevrimdışı” olarak gözlemlendiğini söyledi. İkincisi, örneğin eğitim alanında, iş ortamında veya hizmetlere erişimde meydana geliyor. Vakaların yüzde 31,6’sında eşit olmayan muamele, yüzde 21,7’sinde hakaret ve yüzde 18,9’unda vandalizm söz konusudur.

Daha fazla kadın etkilendi

“Failler halkın anonimliğinden faydalanıyor” diyen Khalil, Avusturya’da ırkçı polis şiddetinde artan eğilimlere de dikkat çekti. Buna fiziksel şiddet ve açıklanamayan durdurmalar da dahil. Kadınlar Müslüman karşıtı ırkçılıktan giderek daha fazla etkileniyor – 37 erkeğe kıyasla 98 kadın.

İnternette nefret yaymak

İnternette – örneğin sosyal ağlarda – kaydedilen vakaların yüzde 92.3’ü nefretin yayılmasını içeriyor. Bu durum, örneğin bazı siyasi olaylarla bağlantılı olarak görünür hale gelmiştir. Koalisyon partilerinin, 2022 yılının başında gündeme gelen kadın öğretmenlere yönelik başörtüsü yasağı konusundaki yan mektubu, bir nefret yorumları selini tetiklemişti. Khalil, Ukrayna’daki savaşın da mültecilere etnik köken temelinde eşitsiz davranıldığını gösterdiğini söyledi.

Dokümantasyon merkezi başkanı Rumeysa Dür-Kwieder de Müslümanlarla ilgili “önyargılı” akademik çalışmalarda sorunlar olduğunu düşünüyor. Örneğin Müslüman öğrencilerin normal derslerden çıkarılarak Müslümanların sadece kendi türleriyle mi arkadaş olmaları gerektiği ya da kadınların ahlaksız davranışları nedeniyle cezalandırılmaları gerekip gerekmediğinin sorgulandığı tartışmalı çalışmayı eleştirdi.

IGGÖ’den destek

Dokustelle, Avusturya İslam Cemaati’nden (IGGÖ] destek alıyor ve IGGÖ Başkanı Ümit Vural da bir NAP talep ediyor: “siyasetin her türlü ırkçı ayrımcılığa karşı eşit derecede açık bir şekilde konuşması gerekiyor.”Dokustelle Austria 2014’ten beri var ve Müslüman karşıtı ırkçılığı görünür kılmak ve mağdurları desteklemek amacıyla bir sivil toplum temas noktasıdır.”

İçişleri Bakanlığı “şaşkın”

İçişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada “şaşkınlığını” dile getirdi: “Ne sağlam temellere dayanan ne de istatistiksel olarak doğrulanabilir olan bu genel kınamaları hayretle karşılıyoruz. Polis memurlarının görevi kötüye kullandıklarına dair bir şüphe varsa, bu amaçla kurulmuş ihbar büroları vardır [örneğin vatandaş servisi, il emniyet müdürlüklerinin şikayet büroları, polis müfettişleri]” dendi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 22.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.