Romanya, Avusturya’nın Bükreş Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı

Romanya Dışişleri Bakanlığı perşembe akşamı Avusturya’nın Bükreş Büyükelçisi’ne, Romanya hükümetinin Avusturya’nın Romanya’nın Schengen üyeliği konusundaki “haksız ve düşmanca tutumu” hakkında bir protesto notası vermesi için çağırdı.

Romanya, Avusturya’nın Bükreş Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı

Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu perşembe akşamı Avusturya’nın Bükreş Büyükelçisi Adelheid Folie’ye Romanya hükümetinin Avusturya’nın Romanya’nın Schengen üyeliği konusundaki “haksız ve düşmanca tutumu” hakkında bir protesto notası vermesi için çağırdı.

Romanya Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklamasının ardından, Avusturya Dışişleri Bakanlığı, Folie’nin “davetini” onayladı. Ancak protesto notası verilmediği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı’nın Viyana’daki bir sözcüsü APA’ya verdiği demeçte, görüşmenin Dışişleri Bakanı Aurescu ile değil, Romanya Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı ile yapıldığını söyledi.

Öte yandan, Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer’in Rumen makamlarının Romanya’da faaliyet gösteren Avusturyalı şirketlere, ülkenin öngörülen sınırsız Schengen bölgesine girmesi nedeniyle baskı yaptığı yönündeki iddiaları da Avusturyalı diplomatla birlikte protesto edildi. Bükreş dışişleri dairesine göre, bu tür iddialar gerçekle örtüşmediği için “kesinlikle kabul edilemez”.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, büyükelçinin görüşmeyi “Avusturya’nın Schengen genişlemesiyle ilgili tutumunu bir kez daha sunmak ve Avusturya’nın tutumunun hiçbir şekilde Romanya’ya (ve Bulgaristan’a) yönelik olmadığının altını çizmek için” kullandığını açıkladı. Sözcü, Avusturya’nın da “Romanya’nın kapsamlı çabalarını” açıkça tanıdığını vurguladı.

Schengen genişlemesinin “siyasi bir sorun değil, Avrupa’nın ve Avrupa vatandaşlarının güvenliği sorunu” olduğu da belirtilmelidir. “İşleyen AB dış sınır koruması, Schengen alanını genişletmek için temel bir ön koşuldur” dendi.

Avusturya’daki yaklaşık 100.000 iltica başvurusunun yaklaşık 75.000’inin daha önce herhangi bir yere kayıtlı olmayan kişiler tarafından oluşması, Bulgaristan ve Romanya’nın müdahale etmemesini açıkça göstermektedir dendi.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, “Bu rakamlar, birçok Schengen üye ülkesini veya Schengen ile ilişkili ülkeleri geçmelerine rağmen” bize ulaşması AB sınır güvenliğinin zafiyetini göstermektedir açıklamasında bulundu. | © DerVirgül

Yayınlama: 09.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.