Sendikalar Federasyonu ÖGB’den, perakende sektöründe grev onayı

Avusturya Sendikalar Federasyonu (ÖGB) perakende sektöründe grev eylemine izin verdi.

Sendikalar Federasyonu ÖGB’den, perakende sektöründe grev onayı

ÖGB Başkanı Wolfgang Katzian’ın toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması nedeniyle cuma günü ticaret, metal sanayi ve sosyal mesleklerde (uyarı) grevleri uzatma tehdidinde bulunmasının ardından ÖGB şimdi de ticaret çalışanları için grev izni verdi.

GPA sendikası tarafından pazar günü yapılan açıklamada, “Şu ana kadar işverenler, maaşlar üzerinde temel enflasyon oranının üzerinde kalıcı bir etkiye sahip bir anlaşmaya varmaya hazır değiller” denildi.

GPA baş müzakerecisi teklif hakkında: “Bizim için kabul edilebilir değil”

Perakende sektöründeki işverenlerin mevcut teklifi yüzde 5 maaş artışı artı bir defaya mahsus bir ödemedir. GPA baş müzakerecisi Helga Fichtinger, “Bu, yüzde 9,2’lik temel enflasyon oranının çok altında ve bizim için kabul edilebilir değil” dedi. İşverenlerin sosyal bir skala ya da izin günleri ve paranın bir kombinasyonunu müzakere etmeye hazır olmaması üzücüdür diye konuştu.

Perakende sektöründe kesintiye uğrayan çalışma toplantıları kısa süre önce yeniden başlatıldı. Basın açıklamasına göre GPA’nın perakende sektöründen sorumlu başkanı Martin Müllauer, “Katılım ilk bilgilendirme toplantılarından bile daha yüksekti” dedi. “Çalışanlar adil bir ücret artışı için bu kadar uzun süre beklemek zorunda kaldıkları için kırgınlar.”

Sendikacılar, 28 Kasım’da yapılacak bir sonraki müzakere turunda “kabul edilebilir ve adil bir sonuç” alınamaması halinde, neredeyse tüm işyeri toplantılarında ilk uyarı grevi dalgası için oybirliğiyle karar alındığını söyledi.

Zorlu toplu iş sözleşmesi müzakereleri

Avusturya’da metal işçileri, ticaret ve sosyal meslekler için trend belirleyici toplu iş sözleşmesi müzakereleri bu yıl özellikle zorlu geçiyor. Özellikle metal işçileri şu anda ikinci bir uyarı grevi dalgasının ortasındalar. Bunun nedeni, işveren ve çalışan temsilcilerinin bir araya gelemediği son on iki aydaki yüzde 9.6’lık yüksek enflasyon oranıdır. Metal işçilerinin 30 Kasım’da tekrar görüşmesi planlanıyor.| ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 26.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.