Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi, Müslümanlara Ait İki Derneğin Yurt Dışı Bağlantısını Açıkladı

Avusturya Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi, Viyana ve Graz kentlerinde faaliyet gösteren iki derneğin, Avusturya’da sembolleri yasaklanan ve radikal İslamcı olarak nitelenen örgütle bağlantıları olduğunu ileri sürdü. FPÖ, camilerin derhal kapatılması istedi.

Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi, Müslümanlara Ait İki Derneğin Yurt Dışı Bağlantısını Açıkladı

Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi (DIP) yakın zamandaki bir çalışmasında Viyana ve Graz’da faaliyet gösteren “Liga Kültür” derneğinin Müslüman Kardeşler’e yakın olduğunu belirtiyor.

Merkezi Viyana ve Graz’da bulunan Müslüman dernek “Liga Kültür”ün, Avusturya’da siyasi İslam’ın önemli bir yapılanması olan Müslüman Kardeşler ile ilişkilerinin tespit edildiği söylendi, dernek yetkilileri bu iddiaları reddetti. 

2020’de kurulan Dokümantasyon merkezi, Avusturya’da faaliyet gösteren Müslüman derneklerin ağlarını, yapılarını ve olası dış etkilerini inceleme ve belgeleme görevine sahip.

“Avusturya Cumhuriyetinin bağımsız fonu” olarak yönetilmektedir.

Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi (DIP) tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, derneğin Müslüman Kardeşler ile uzun süredir ideolojik, yapısal ve kişisel yakınlığı bulunuyor.

Liga Kültür’den Eski İmam Hamas’la Temasa Geçti

Dokümantasyon Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Kültür derneğinin önde gelen temsilcileri, yıllardır adı gecen yapılanmanın çevresinden insanlarla yakın temas halindeler.

Örneğin, Graz’daki Kültür Birliği’nin el-Nur camisinin eski imamı, Mısır ve Avrupa Müslüman Kardeşleri için yürüttüğü faaliyetlere ek olarak, Avrupa Birliği’nin terör örgütü olarak sınıflandırdığı Hamas ile açıkça temas halindeydi.

Kültür Birliği aynı zamanda Avrupa’daki Müslüman Kardeşler’in bir örgütü olarak görülebilecek olan Avrupa İslami Örgütler Federasyonu’nun (FIOE) bir ortak kuruluşudur.” Dendi. 

Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi (DIP) Direktörü Lisa Fellhofer Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Liga Kültür Derneği, Yusuf el-Karadavi’nin mevcut analize göre ifade ve inanç özgürlüğü gibi temel konularda liberal-çoğulcu demokrasiyle çelişen Wasaṭiyya’nın (Orta Yolun) etkisinden güçlü bir şekilde etkilenmiş görünüyor” dedi. 

Laiklik Kategorik Olarak Reddediliyor

Wasaṭiyya temsilcileri, İslam’ı hayatın tüm yönlerini kapsayan bütünsel bir sistem olarak anlarlar.

Bu nedenle laiklik kategorik olarak reddedilir.

Bunun yerine, Şeriat hukukuna atıfta bulunulmadan çıkarılan devlet hukuku, İslam hukukuna aykırı olan gayri meşru bir yenilenme olarak görülüyor.

El-Karadavi’ye göre insanların adil bir sistem kurması mümkün değildir, bu nedenle ilahi hükümranlığa ve şeriata dayalı bir yönetim sistemi aranır.

Dokümantasyon Merkezi, Derneğin Faaliyetlerini, Etkinliklerini ve Kanallarını Analiz Etti

Derneğin Müslüman Kardeşler’e yakın olduğunu ispat etmek için hazırlanan rapor için, Kültür Cemiyeti’nin çeşitli kanallardan yayılan farklı faaliyetleri, olayları ve ideolojisi analiz edilerek, Viyana ve Graz’daki şubelerde uzun süredir faaliyet gösteren kişilerin uluslararası karşılıklı ilişkileri incelendiği kaydedildi. 

Dernek, Müslüman Kardeşler İle Bağlantısını Yalanladı

Raporun devamında, Kültür Birliği, Müslüman Kardeşler ile herhangi bir bağlantıyı reddetmesine rağmen, analiz açıkça gösteriyor ki, derneğin önde gelen temsilcileri, Avrupa’daki Müslüman Kardeşler çevresinden insanlarla, Almanya’ya odaklanarak ve ayrıca Müslüman Kardeşler’in genel merkeziyle defalarca yakın temaslarda bulundular dendi. 

Avrupa’da İnşa Edilen Karmaşık Sistem

Müslüman Kardeşler, Avrupa’da karmaşık bir ulus ötesi örgütler, öğretim ve fetva enstitüleri ve çeşitli yerel şubeler sistemi kurmuştur.

Raporda, bu örgütlerin Müslüman Kardeşler’in uluslararası ağıyla olan bağlantıları genellikle kamuoyuna açıklanmıyor.

Nepp, Camilerin Kapatılmasını İstedi

Rapora yanıt olarak, Viyana’nın FPÖ Başkanı Belediye Meclis Üyesi Dominik Nepp, ilgili camilerin derhal kapatılması çağrısında bulundu.

Radikal faaliyetleri tomurcuk halindeyken durdurmak ve onları herhangi bir üreme alanından mahrum etmek için mümkün olan her şeyi yapmak yetkililerin görevi olmalıdır diyen Nepp, “Yetkililerin başka bir başarısızlığı masum hayatlara mal olabilir” dedi.|DerVirgül

Yayınlama: 08.09.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.