Sosyal ortaklar inşaat sektörü için önlem paketi çağrısında bulundu

Avusturya inşaat sektörü şu anda bir dizi zorlukla karşı karşıya. Avusturya Ticaret Odası Başkanı Harald Mahrer Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, yükselen faiz oranları, ipotek kredileri için daha sıkı şartlar ve zayıf bir ekonominin Avusturya’daki inşaat sektörünü zorladığını söyledi.

Sosyal ortaklar inşaat sektörü için önlem paketi çağrısında bulundu

Mahrer, Bau-Holz Sendikası Başkanı Josef Muchitsch ile birlikte hükümete inşaat sektörünü canlandırmak için bir önlem paketi sunması çağrısında bulundu. Her ikisi de 310.000 işçinin istihdamının tehlikede olduğunu vurguladı. Mahrer’e göre 2020-2023 yılları arasında inşaat maliyetleri yüzde 25 ila 35 oranında artmıştır. WKÖ Başkanı, mevcut çerçeve koşulları nedeniyle tamamlanma oranının 2022 ile 2026 yılları arasında yaklaşık yüzde 25 düşeceğini öngördü. Üç büyük değişiklik yapılması gerekmektedir. Bunlar arasında konut sübvansiyonlarının genişletilmesi, vergi önlemleri ve daha kolay finansman yer almaktadır.

İnşaat sektörünü canlandırmak için gerekli önlemler paketi

Mahrer’e göre, kişinin kendi evinin ilk dört duvarı, yani bir daire veya bir ev, konut sübvansiyonları ile desteklenebilir. Muchitsch de sübvansiyonun uzatılmasından yana ve konut inşaat masraflarının ancak bir yıl sonra vergiden düşülebilmesinin yeterli olmadığını vurguluyor. Paraya hemen ihtiyaç var. Bununla birlikte, ödenekler veya daha uygun amortisman süreleri gibi vergi önlemleri, yerel inşaat sektörünü canlandırmaya yönelik önlem paketinin önemli bir parçasıdır. Mahrer, Muchitsch ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Karlheinz Kopf, hem emlak finansmanında hem de emlak alımları için kredi verilmesinde harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyor. Kredi vermeyi kısıtlayan KIM yönetmeliğinin gevşetilmesi gerektiği konusunda hemfikirler. Avusturya Otelciler Birliği Başkanı Walter Veit’e göre, ticari konuk konaklama tesislerinin amortisman süresinin 40 yıldan 25 yıla indirilmesi inşaat sektörünü önemli ölçüde canlandırabilir. Bu adım, bu sektördeki sorunlara bir çözüm olarak gösterildi.

Ekonomi derneği inşaat sektöründe durgunluk uyarısında bulundu

Avusturya Ekonomi Birliği Genel Sekreteri Kurt Egger (ÖVP) yaptığı açıklamada, “İnşaat sektöründeki durgunluk, hedefe yönelik tedbirlerle önlenmediği takdirde, büyük bir ekonomik engel haline gelme tehdidiyle karşı karşıya” dedi. “İstihdam, refah ve uygun fiyatlı konut inşaat sektörüyle yakından bağlantılı olduğu için sosyal ortaklar tarafından bugün önerilen tedbir paketi son derece memnuniyet vericidir” diye devam etti.| ©DerVirgül

 

Yayınlama: 19.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.