Terör ve göç | Sınır kontrolleri muhtemelen daha uzun bir süre devam edecek

Güvenlik nedeniyle İçişleri Bakanı Gerhard Karner, sabit sınır kontrollerinin yakın zamanda kaldırılmayacağını belirtti.

Terör ve göç | Sınır kontrolleri muhtemelen daha uzun bir süre devam edecek

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP), yüksek göç rakamlarının doğurduğu güvenlik endişesi nedeniyle başlatılan sınır kontrollerinin uzatılacağını varsayıyor. Salı günü Almanya-Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ile düzenlediği basın toplantısında Karner, AB’nin dış sınırları güvenli olmadığı sürece sabit sınır kontrollerinin kaldırılamayacağını söyledi.

Karner sınır kontrollerinin genişletilmesini istiyor

Herrmann, “Geçerli AB yasalarına uymayan başka Avrupa ülkelerinin de olduğu açıktır” diye eleştirdi. Şu anda Almanya’ya gelen sığınmacıların üçte ikisi daha önce diğer AB ülkelerinde kayıtlı değil. Dublin Anlaşması’na göre mültecilerin kayıt edilmesinden AB’nin dış sınırlarına ilk varan ülkeler sorumludur. Herrmann, “Schengen dış sınırlarının etkin durumu” yeniden sağlanana kadar “bir sonraki duyuruya kadar” sınır kontrollerinden vazgeçilemeyeceğini söyledi.

Karner, “yasadışı göçle mücadelede” sınır kontrollerinin yapılması gerektiğini vurgulayarak, Burgenland sınırında yakalamaların önemli ölçüde azaldığına dikkat çekti. Kaçakçılar artık Avusturya’dan “kaçınıyor”. Avusturya şu anda Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan ve Slovenya ile sınırlarını kontrol ediyor. Alman tarafı, 2015 sonbaharından bu yana Almanya ile Avusturya arasındaki kara sınırında kalıcı sınır kontrolleri uyguluyor.

Sığınmacılara yönelik ödeme kartları da konuşuluyor

Karner ve Herrmann, sınır kontrolleri ve kaçakçılık suçu alanındaki işbirliğinin yanı sıra, Herrmann’a göre Bavyera’nın yılın ilk yarısında eyalet genelinde tanıtmayı planladığı ödeme kartı hakkında da konuştu. Çalışma ziyaretinin gündeminde aşırı sağcılığa karşı sınır ötesi mücadele de yer aldı. Herrmann, “açıkça demokrasimizi yok etmek isteyen insanlar var” diye uyardı. İki siyasetçi, Almanya ve Avusturya’nın birlikte daha yakın çalışması ve birbirlerini bilgilendirmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söyledi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 13.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.