Uzlaşma sağlanamadı | Perakendede uyarı grevleri devam ediyor

Avusturya’da Ticari çalışanlara yönelik yeni bir toplu sözleşmeye ilişkin altıncı tur müzakereler de sonuçsuz kaldı. 430.000 çalışan uyarı grevlerine devam edecek.

Uzlaşma sağlanamadı | Perakendede uyarı grevleri devam ediyor

Hem sendika hem de Ticaret Odası, dokuz saatten fazla süren görüşmelerin ardından anlaşmaya varamadı. Başarısız olan toplu sözleşme müzakerelerine yanıt olarak GPA, önümüzdeki haftadan itibaren başka uyarı grevleri ve mitingler planlıyor.

Ticari başkan: Başarısız KV müzakerelerinin nedeni “ekonomik koşullar”

Müzakerelerin kesilmesinin ardından WKÖ’nün ticaret başkanı Rainer Trefelik, “ekonomik çerçeve koşullarının” başarısız olduğunu söyledi. Trefelik, çeşitli değişkenlerin hesaplandığını ve yüzde 8,2’lik maaş artışının “makul” olabileceğini açıkladı. Ancak daha fazlası şirketler için “karşılanamaz”. Ekim 2022 ile Eylül 2023 arasında enflasyon yüzde 9,2’du.

Handels-KV: Sendika “geciktirme taktiklerini” eleştiriyor ve kademeli ücret anlaşmaları çağrısında bulunuyor

Sendikanın baş müzakerecisi Helga Fichtinger, işverenlerin yaklaşımını “geciktirme taktiği” olarak eleştirdi ve bunun adaletsiz olduğunu söyledi. Sendika, ortalama yüzde 8,96 maaş artışına karşılık gelen yüzde 8,58 ile 9,38 arasında kademeli maaş anlaşması önerdi.

Ekonomik sıkıntı içinde olan şirketlere yönelik bir açılış maddesinin de masada olduğu görülüyor. Sendikaya göre işverenler yalnızca yüzde 8’lik bir artış ve 10 avroluk ek ücret teklif etti. Fichtinger şimdi ÖGB başkanı Wolfgang Katzian ile Ticaret Odası başkanı Harald Mahrer arasında “daha üst düzeyde” görüşmeler yapılması için baskı yapıyor. Gelecek hafta yeni bir müzakere turu yapılması planlanmıyor.

WKÖ asgari maaşlar için yüzde 8 artı ticaret öneriyor

Müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, WKÖ federal ticaret bölümü üye şirketlere kolektif asgari maaşları gönüllü olarak yüzde 8 oranında artırmalarını önerdi. Fichtinger, önerinin herhangi bir hukuki kesinlik sağlamayacağını belirterek bu öneriye yönelik eleştirilerini dile getirdi.

KV görüşmeleri Ekim ayının sonunda başladı ve buna Noel sezonunda şirket toplantıları, halka açık mitingler ve uyarı grevleri eşlik etti. Sendika yüzde 11 maaş artışı talep etti. İşverenler, yüzde 5’lik maaş artışı ve bir defaya mahsus 800 avroluk ödemeden oluşan açılış teklifini ancak üçüncü tur müzakerelerde açıkladılar.

Perakende çalışanlarının çoğunluğu kadın

Ticari KV, 430.000 çalışanın ve 15.000 stajyerin ücretini etkiliyor. Avusturya’daki en kapsamlı toplu iş sözleşmesidir. 430.000 çalışanın neredeyse üçte ikisi kadın, ancak perakende sektöründe kadınların oranı biraz daha yüksek. Perakende sektöründe kadınların yaklaşık yüzde 60’ı yarı zamanlı çalışırken, erkeklerde yarı zamanlı çalışma oranı yalnızca yüzde 13 civarında.| ©DerVirgül

Yayınlama: 16.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.