Viyana’da merdiven altı vergi iadesi formu dolduranlara dikkat!

Avusturya’da internet üzerinden sizin onayınızla yapılan ve karşılığında 30/35 Euro ücret alınan vergi iadesi [jahresausgleich] müracaatlarda, ekranda fazla para görünsün diye alakasız giderler gösterildiği şikayetleri yapılıyor. Ancak maliye [finanzamt] bu parayı geri istiyor veya hiç ödemiyor…

Viyana’da merdiven altı vergi iadesi formu dolduranlara dikkat!

Serap Cesur

Avusturya’da çalışanlar her yılın ikinci ayında vergi dairesine müracaat ederek, olası fazla ödenmiş vergilerini geri alırlar. Vergi iadesi formlarını doğru bir şekilde doldurmak önemlidir.

Özellikle Almanca bilmeyenlerin zorlandığı form doldurma işlemlerini İşçi Odaları Birliği [AK] ücretsiz olarak yapıyor.

Ancak bu bilgiye sahip olmayanlar ise Facebook sayfalarında abartılı reklamlarla, asıl tanımlaması “yıllık vergi denkleştirmesi” [Arbeitnehmerveranlagung] olan müracaat formlarının 30 ila 35 Euro ücret karşılığından doldurulacağını taaddüt edenlere yaptırmakta.

Son günlerde bu gibi yerlerde [FinanzOnline] internet üzerinden vergi iadesi formu doldurtanların, sosyal medyada şikâyetleri boy göstermeye başladı.

Para karşılığı vergi iadesi formu doldurtanların iddialarına göre, internet üzerinden doldurulan formların sonucunda ödenecek miktarın çok çıkması için, alakasız giderler işaretleniyor ve maliye tarafından incelendiğinde, ekranda çıkan miktar ödenmiyor.

Viyana’daki sosyal medya kullanıcılarının Facebook sayfalarında paylaştığı bilgilere göre, vergi iadesi formu doldurmaktan para kazanan bazı kişiler, müşteri potansiyelinin artması için, alakasız giderler gösteriyor ve bilgisayar ekranında çıkan yüksek miktarın size geleceğini söylüyor.

Bir sosyal medya kullanıcı, formda belirli yardım kurumlarına bağışta bulunulduğunun işaretlendiğini ancak, bunu yaparken kendilerine sorulmadığını söylüyor. Maliyenin kendilerinden, hangi yardım kuruluşuna yardım yapıldığını ve makbuzunu istediğini bildiren sosyal medya kullanıcısı, formu dolduranlara neden böyle bir şey yaptıklarını sorduğunda ise; “daha çok para gelsin diye yaptık” yanıtını aldığını söylüyor. Formun düzeltilmesini istemesi üzerine, kendisinden yeniden ücret istendiğini ileri sürüyor.

Oysaki; Maliye [finanzamt] internet üzerinden yapılan başvuruları yeniden inceliyor ve ilgili giderlerin makbuzlarını veya ispat belgelerini istiyor. Ancak maliye bunu isterken, sizin şifrenizle girdiğiniz vergi iadesi sayfanıza e-mail olarak gönderiyor. Normal şartlarda, sizden para alarak işleminizi yapanlar, bu e-mail posta kutularını kontrol etmeli ve olası eksik belgeleri tedarik etmeniz konusunda sizi uyarmalıdır. Aksi takdirde vaat edilen para size ödenmez.

Diğer taraftan, formunuzu çok iyi doldurduk ve çok yüksek miktarda vergi iadesi alacaksınız demek için, alakasız gider gösterildiği taktirde farz edelim ki maliye bu parayı size ödedi. Ancak bu yanlışlık fark edildiğinde geriye dönük beş yıl zaman diliminde bu parası sizden geri alabiliyorlar.

Mesleki tecrübeme dayanarak size tavsiyem, formları dolduran kişi veya kurumların konuya ne kadar hâkim olduklarını araştırmanızdır. Ayrıca bu işi gerçekten dürüst ve doğru yapan kişi ve kurumlar da Viyana’da mevcut. İşçi Odaları Birliği’de [AK] vergi iadesi formları doldurmaktadır. | © DerVirgül

Yayınlama: 14.03.2023
Düzenleme: 14.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.