Facebook grubu Meta’ya 320 milyon Euro para cezası

Meta geçtiğimiz yıl 500 milyondan fazla kullanıcının kişisel bilgilerinin çevrim içi olarak sızdırılmasına yol açan veri ihlali nedeniyle Avrupa Birliği otoriteleri tarafından 390 milyon Euro para cezasına çarptırıldı.

Facebook grubu Meta’ya 320 milyon Euro para cezası

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Çarşamba günü Meta ile ilgili iki soruşturmanın bulgularını yayınladı. Buna göre Facebook ve Instagram sosyal ağlarının sahibi olan Meta, İrlanda’da AB veri koruma yönetmeliğini (GDPR) ihlal ettiği için 210 milyon euro (Facebook ile ilgili) ve 180 milyon euro (Instagram için) ödemek zorunda.

Facebook grubu Meta’ya göre ceza kişiselleştirilmemiş reklamları engelliyor

Avusturya Haber Ajansı APA’ya bir meta sözcüsü, kararın platformda kişiselleştirilmemiş reklamları engellediğini vurguladı. “Bu seçenekler, platformumuzda hedefe yönelik veya kişiselleştirilmiş reklamları engellemez. Bu seçenekler, yalnızca Meta’nın belirli reklamları sunarken kullandığı yasal dayanağı ele alır. Reklam verenler, potansiyel müşterilere ulaşmak, işlerini büyütmek ve yeni pazarlara girmek için platformlarımızı kullanmaya devam edebilir.” dedi.

Grup, bu konuda düzenleyici netlik eksikliğinden şikayet etti. Meta, DPC’den çok farklı bir görüşe sahip ve aynı zamanda AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne (GDPR) tamamen uygun olduğuna inanıyor.

Veri koruma görevlisi Schrems ise “Meta’nın Avrupa’daki iş modeline ağır bir darbe” dedi. Karar, veri koruma STK’sı “noyb”dan 2018’den itibaren gelen üç şikayetle ilgili. Sosyal ağ Instagram’ı ve WhatsApp haber hizmetini de içeren Meta, bu nedenle gelecekte kullanıcılara kişiselleştirilmiş talep reklamı için “evet/hayır” seçeneği sunmalıdır diye konuştu. | © DerVirgül

Yayınlama: 04.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.