100 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı IŞİD üstlendi

İran’ın Kirman kentinde eski Devrim Muhafızları Ordusu komutanı General Kasım Süleymani’nin kabrinin bulunduğu mezarlık yakınında gerçekleşen iki ayrı patlamada 84 kişi yaşamını yitirdi, 280 civarında kişi de yaralandı. İranlı yetkililer, saldırının faillerinden ‘intikam’ alınacağını belirtiyor.

100 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı IŞİD üstlendi

İran’da dün düzenlenen çifte bombalı saldırıyı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi. Telegram hesabından yapılan duyuruda 84 kişinin öldüğü saldırının grup tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

IŞİD, saldırının patlayıcı yelek giyen iki militan tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü.

İran, ülkede 1979 yılında gerçekleşen İslam Devrimi’nden bu yana yaşanan en büyük ve en kanlı saldırının ardından eylemin sorumlularından “intikam” alınacağını bildirdi.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, onlarca kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olan patlamalar için “intikam” vadinde bulundu.

Ülkenin güneydoğusundaki Kirman kentinde eski DMO komutanı Kasım Süleymani’nin kabrinin bulunduğu mezarlık yakınında gerçekleşen iki ayrı patlamada 84 kişi yaşamını yitirmiş 280 civarında kişi de yaralanmıştı.

Hameney, “Kirman’daki terör saldırılarının failleri sert karşılık görecek.” dedi.

“İran ulusunun şeytani ve cani düşmanları bir kez daha trajediye neden oldu ve çok sayıda insan şehit edildi” diyen Hamaney, “Katı yürekli suçlular, Kasım Süleymani’ye saygı duyan insanlara tahammül edemediler.” şeklinde konuştu.

Ayrıca Hamaney, “Kasım Süleymani’nin aydınlık yolunun takipçilerinin onların alçaklıklarına ve suçlarına müsamaha göstermeyeceğini bilmelidirler.” sözleriyle karşılık verileceğini dile getirdi.

Saldırının faillerin kesinlikle “adil bir cezanın hedefi” olacaklarını” belirten Hameney, “Neden oldukları trajediye sert bir yanıt alacaklar.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhbir de saldırıda yaralananlardan bazılarının tedavi gördüğü hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada “Kasım Süleymani’nin askerleri onlara çok güçlü bir misilleme yapacak.” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, patlamaların IŞİD militanları tarafından geçmişte düzenlenen türden bir “terör saldırısı” olduğu değerlendirmesinde bulundu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, çarşamba günkü saldırıyı “güvensizlik yaratmayı ve ulusun İran İslam Cumhuriyeti’ne olan derin sevgi ve bağlılığına karşı intikam almayı amaçlayan korkakça bir eylem” olarak nitelendirdi.

DMO, “saldırının failleri kararlı ve adil bir şekilde cezalandırma kararlılıklarını güçlendirdiğini” bildirdi.

Bazı İranlı haber ajansları yaralı sayısının resmi olarak açıklanandan çok daha fazla olduğu iddiasına bulundu.

Tahran sık sık ezeli düşmanları İsrail ve ABD’yi, İran karşıtı militan grupları desteklemekle suçluyor.

Ancak son saldırının ardından Tahran’dan henüz bir ülke ya da grup ismi açıklanmış değil.

Kirman eyaletinde, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin, Ocak 2020’de ABD’nin Bağdat’taki saldırısında öldürülmesinin 4. yılı dolayısıyla anma töreninin yapıldığı mezarlığa giden yol üzerinde 20 dakika ara iki patlama meydana gelmişti. İlk önce 108 olarak açıklanan can kaybı sayısı daha sonra düşürüldü.

İranlı yetkililer, patlamaların araçla yapılan terör saldırısı olduğunu açıklamıştı. Ancak henüz detay verilmiş değil.|euronews

Yayınlama: 04.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.