Öldürdüğü eşinin kesik başıyla poz veren adam 8 yıl 2 ay hapis

17 yaşındaki eşinin başını kesen İranlı’nın aldığı ceza, tepkilere neden oldu.
Türkiye’ye kaçan kadının bulunarak ülkesine geri götürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Öldürdüğü eşinin kesik başıyla poz veren adam 8 yıl 2 ay hapis

İran’da öldürdüğü eşinin kesik başıyla poz veren adam 8 yıl 2 ay hapse mahkum edildi. Az bulunan ceza tepki topladı.

İran yargısı tarafından çarşamba yapılan açıklamada Seyyid Haydari’nin cinayet, saldırı ve kamu düzenini bozmaktan suçlu bulunduğu kaydedildi. Haydari’nin kardeşi Haydar Haydari de 3 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

Yargı sözcüsü Mesut Setayeşi, Mona Haydari’nin ailesinin katili affettiğini ve cezanın bu yüzden hafifletildiğini söyledi. İran’da kasıtlı cinayet, mağdurun ailesi katili affetmediği sürece idamla cezalandırılıyor.

Twitter’da cezayı az bulan çok sayıda kullanıcı karara tepki gösterdi. Ülkedeki hükümet karşıtı protestoları destekleyen İranlı belgesel yönetmeni Müjgan İlanlu’ya 9 yıl 9 ay hapis cezası verilmesi hatırlatıldı.

İranlı aktör Aşkan Hatibi, protestoculara verilen cezalara işaret ederek “Demek ki güpegündüz birini öldürmek özgür olmaktan daha iyi” dedi.

Ne olmuştu?

Huzistan eyaletinin başkenti Ahvaz’ın Kasaei Meydanı’nda Seyyid Haydari, 5 Şubat’ta elinde karısının kesik başıyla görüntülenmişti. Sosyal medyada paylaşılan görüntüde, adamın bir elinde Mona Haydari’nin kafasını diğer elindeyse bir bıçağı tuttuğu görülmüştü. Katil daha sonra elinde karısının kesik başıyla şehri dolaşmıştı.

Cinayete kurban giden 17 yaşındaki kadının, kocasının şiddetinden kurtulmak için Türkiye’ye kaçtığı ancak cani adamın kadını Türkiye’de bularak İran’a geri götürdüğü ve Haydari’nin erkek kardeşinin yardımıyla kafasını kestiği ortaya çıkmıştı.

Katil koca ve suç ortağı kardeşi yerel polis tarafından tutuklanmıştı.

IranTrue.com adıyla faaliyet gösteren bağımsız bir insan hakları örgütü şoke edici olay gerçekleştikten sonra devlet destekli medya gruplarının kurbanları suçlamaya çalıştığını iddia etmişti. IranTrue’ya göre Devrim Muhafızları’nın medya ağı, öldürülen kadını “kışkırtıcı fotoğraflara” sahip olmakla suçlamıştı.| Independent Türkçe, BBC, Vice

 

Yayınlama: 20.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.