Avusturya AB’deki en pahalı dördüncü ülkesi

Avrupa Birliği fiyat seviyelerinin karşılaştırılması Avusturya’nın yüksek enflasyonunun yeni olmadığını göstermektedir. Son 20 yılda Euro Bölgesi’nin en pahalı dördüncü ülkesi haline gelirken, Almanya sekizinci sırada yer alıyor.

Avusturya AB’deki en pahalı dördüncü ülkesi

Son zamanlarda Avusturya’daki enflasyonun Almanya ve AB’ye kıyasla çok daha yüksek olduğu yönünde tartışmalar yaşanmakta. Ancak bu yeni bir olgu değil. Wifo enflasyon uzmanı Josef Baumgartner, güvenilir enflasyon karşılaştırmalarının 1996’dan beri mevcut olduğunu ve bu karşılaştırmaların -dalgalanmalarla birlikte- 2007’ye kadar enflasyonun Almanya’dakinden çeyrek puan daha yüksek olma eğiliminde olduğunu, sonrasında ise yarım puana bile yaklaştığını gösterdiğini belirtiyor. Sadece 2021/22’de durum tam tersi oldu.

Avusturya’nın fiyat seviyesi AB’ye kıyasla 20 yıldır yükseliyor

AB, 2003 yılından bu yana üye ülkelerdeki fiyat seviyelerini toplamakta. O dönemde Almanya ve Avusturya arasındaki genel fiyat seviyesinde neredeyse hiç fark yoktu. Baumgartner, 2006’ya kadar çok az değişiklik olduğunu, ancak ekonominin canlandığı 2007’den itibaren farkın hızla açıldığını ve 2020’ye kadar neredeyse yüzde 10’a yükseldiğini hatırlatıyor. Avusturya’da enflasyon 2021/2022’de bir süreliğine Almanya’dan daha düşük olsa ve hafif bir yakınsama yaşansa bile, Almanya ile aradaki fiyat farkı yüksek kalmaya devam ediyor. Baumgartner, fiyat seviyesi karşılaştırmalarının yalnızca 2021 yılına kadar mevcut olduğunu, hesaplamanın karmaşık olduğunu ve enflasyon oranıyla iç içe geçtiğini, ancak tam olarak aynı olmadığını söyledi.

Enflasyon Avusturya’yı Euro Bölgesi’nin en pahalı dördüncü ülkesi yapıyor

Bu durum aynı zamanda Avusturya’nın Euro Bölgesi’nin en pahalı dördüncü ülkesi olmasına yol açarken, Almanya 20 yıl önce olduğu gibi sekizinci sırada yer alıyor. O zamanlar Avusturya yedinci sırada yer alıyordu. Baumgartner, “Daha çok üçüncü sıraya doğru ilerleme tehlikesiyle karşı karşıyayız” diyor. Lüksemburg, Finlandiya ve İrlanda zirvede yer alıyor.

Bir bütün olarak AB-27 ile karşılaştırıldığında, Avusturya’daki fiyat seviyesi de keskin bir şekilde yükseldi – fiyat farkı 2003’ten bu yana yaklaşık yüzde 8’den yaklaşık yüzde 15’e neredeyse iki katına çıktı.

Almanya ve Avusturya arasındaki muazzam fiyat farkları

Baumgartner, Avusturya ve Almanya arasındaki fiyat farkının, tek tek mal gruplarının çıkarılması ve tüm mal sepetine aynı anda bakılmaması durumunda daha da büyük olduğuna dikkat çekiyor. Örneğin gıda maddeleri, Avusturya’nın AB üyeliği sırasında Almanya’da yüzde üç ila beş daha ucuz.

Aradaki fark 2020’de yüzde 20’ydi – 2021 ve 2022’de tekrar azalmış olması muhtemel olsa bile. Bunun nedeni, 2021 ortalarından 2022 ortalarına kadar Avusturya’daki enflasyonun Almanya’dakinden istisnai olarak önemli ölçüde daha düşük olması ve bunun özellikle gıda için geçerli olmasıdır. Ancak o zamandan bu yana, olağan oranlar normale dönmüştür – Ancak o zamandan beri, olağan oranlar normale döndü – Avusturya’da iki puanlık bir artışla. | ©DerVirgül

Yayınlama: 04.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.