Avusturya devleti Korona yardımları için 85 milyar Euro harcadı

Sayıştay’a göre, Haziran 2022 itibariyle kamu sektörü korona yardımı için yaklaşık 85 milyar Euro’luk bir bütçe ayırdı. Bu da Avusturya ekonomisinin yıllık üretiminin yaklaşık beşte birine tekabül ediyor.

Avusturya devleti Korona yardımları için 85 milyar Euro harcadı

Korona yardımının aslan payı olan 83 milyar Euro federal hükümet tarafından karşılanırken, eyaletler 2 milyar Euro’nun biraz altında katkıda bulunuyor. Haziran 2022 itibariyle, yaklaşık bir yıl önce, bunun yarısı ödenmiş ya da başka bir şekilde yürürlüğe girmişti. Ancak sonuçta tüm yardımlar bütçeye yansıtılmayacaktır.

Korona yardımının büyük kısmı hibeler için

Cuma günü açıklanan rakamlar Avusturya’nın ağırlıklı olarak hibelere bel bağladığını bir kez daha ortaya koyuyor. 45,8 milyar Euro federal hükümet tarafından, 1.4 milyar Euro da federal eyaletler tarafından harcanacak. Bu, planlanan sübvansiyonların toplam yüzde 55’ine tekabül ediyor. Esasen sadece federal hükümet tarafından verilen gelir, 26.3 milyar Euro ile ikinci en büyük kalemdir.

Bunlar arasında örneğin 2019 vergi beyannamelerinin sunulması için son tarihlerin uzatılması ya da peşin gelir vergisi ve kurumlar vergisi ödemelerinin azaltılması ve değerlendirilmemesi yer almaktadır. Bazı durumlarda bunlar sadece ödemelerin ertelenmesi anlamına gelmektedir. Örneğin ertelemeler, ACA’ya göre, “gelecekteki ödemelerin yapılması koşuluyla, gerçek gelir eksikliklerine yalnızca faiz kaybı açısından” yol açmaktadır.

Sayıştay tarafından yapılan bir tahsisin gösterdiği üzere, federal hükümet tarafından 2022 yılına kadar yürürlüğe konan geri ödemesiz sübvansiyonların ve ayni katkıların aslan payı [toplam 32,7 milyar Euro] şirketler ve kuruluşlar üzerinden akmıştır. ACA bunun yarısını [15.3 milyar] doğrudan “şirketlere” atfetmektedir.

Kısa süreli çalışma için yapılan 9.8 milyar Euro’luk harcama “işletmeler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar” kapsamına girmektedir. 3.9 milyar “şirketler ve özel şahıslara”, 2 milyardan biraz azı da doğrudan özel şahıslara gitmiştir.

30 Haziran 2022 itibariyle federal hükümet ve eyaletler, 449’u (yüzde 75’i) geri ödemesiz hibe olmak üzere 600 mali yardım tedbiri almıştır. Federal düzeyde 145 tedbirin yüzde 61’i, eyaletler düzeyinde ise 455 yardım tedbirinin yüzde 79’u hibedir.| © DerVirgül

Yayınlama: 05.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.