Avusturya’da bir önceki yıla göre önemli ölçüde daha fazla iflas yaşandı

Avusturya’da iflas oranı 2023’te hem 2022 hem de 2019’a kıyasla önemli bir artış gösterdi.

Avusturya’da bir önceki yıla göre önemli ölçüde daha fazla iflas yaşandı

Özellikle Signa Grubundaki iflaslardan kaynaklanan toplam yükümlülüklerdeki önemli artış dikkat çekicidir. AKV, Signa davalarını hesaba katmadan bile, 2022’de 2,3 milyar Euro olan toplam yükümlülüklerin 2023’te 3,5 milyar Euro’ya yükseldiğini ve “toplam yükümlülüklerde eşi benzeri görülmemiş bir patlama artışı” olduğunu bildirmektedir. Toplam 14 milyar Euro tutarındaki yükümlülüklerin yaklaşık 10,5 milyar Euro’luk kısmı Signa Grubu bünyesindeki yedi iflastan kaynaklanmaktadır. Signa Holding Kasım 2023 sonunda iflas başvurusunda bulunmuş, bunu bir sonraki ay Prime ve Development iştirakleri izlemiştir.

Buna ek olarak, iflasların tehdit ettiği istihdam sayısı yüzde 50’nin üzerinde artarak 18.400’ün üzerine çıktı. Önemli vakalardan biri, perakende yöneticisi Hermann Wieser’e satışından kısa bir süre sonra iflas başvurusunda bulunan Leiner & kika Möbelhandels GmbH’nin iflasıydı. Sadece bu iflas yaklaşık 3.300 çalışanı etkiledi ve etkilenen çalışan sayısı bakımından yılın en büyüğü oldu. Geomix, Zentrasport, Forstinger, Tally Weijl ve Jones gibi şirketler de dahil olmak üzere perakende sektöründe kayda değer başka iflaslar da yaşandı.

İflas işlemleri 2023 yılında toplamda yaklaşık 3.400 şirket için başlatılmıştır; bu rakam 2022 yılına kıyasla yüzde 16’lık bir artışa işaret etmektedir. Bu, son on yılın en yüksek seviyesine işaret etmektedir. Açılan şirket iflaslarının sayısı, özellikle yıl sonuna doğru orantısız bir şekilde artmıştır. 2.200 iflas başvurusu, mal varlığı eksikliği nedeniyle reddedilmiştir, yani alacaklılar arasında dağıtılacak mal varlığı bulunmamaktadır.

AKV, 2024 yılında iflas sayısının artmaya devam edeceğini ve yıl boyunca tahmini 6.000 iflasın yaşanacağını öngörmektedir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 10.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.