Avusturya’da enflasyon düşmüyor

Ülkede ocak ayında enflasyon yüzde 11,2 ile mevcut enflasyon dalgasının en yüksek seviyesini gördü. Şubat ayında ise enflasyon sadece 0,2 oranında düştü.

Avusturya’da enflasyon düşmüyor

Avusturya İstatistik Kurumu’na göre, Şubat 2023 enflasyon oranı yüzde 11 olarak belirtildi. Buna göre, ocak ayına göre sadece biraz düştüğü görüldü.

Ocak ayında enflasyon yüzde 11,2 ile mevcut enflasyon dalgasının en yüksek seviyesi oldu.

Enflasyon hesaplaması, fiyatların son 12 ayda, yani Şubat 2022’den Şubat 2023’e kadar ne kadar arttığını ölçer.

Avusturya İstatistik Kurumu Genel Müdürü Tobias Thomas, fiyat etkenleri olarak enerji ve gıda, “Sürekli yüksek olan enflasyon oranı, diğer şeylerin yanı sıra, gıda, ev içi enerji ve konaklama fiyatlarındaki artışlardan kaynaklanmaktadır” dedi.

AB karşılaştırmaları için uyumlaştırılmış tüketici fiyat endeksi (HICP) de Şubat ayında yüzde 11,0 oldu. Diğer AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında, Avusturya’daki enflasyon şu anda daha yüksek.

Örneğin Almanya, Çarşamba günü Şubat ayı için yüzde 8,7’lik bir beklenen enflasyon oranı bildirdi. Bir yıl önce, Şubat 2022’de başta gıda, elektrik ve gaz olmak üzere birçok ürün grubu hanehalkı müşterileri için hala önemli ölçüde daha ucuzdu.

Ekonomistler, baz etkisinin de devreye girmesi nedeniyle enflasyonun yıl boyunca zayıflamasını bekliyor. Ukrayna savaşının başlamasından sonra ve 2022 yazında dizel ve benzin şu an olduğundan çok daha pahalıydı. Bu etki, diğer şeylerin yanı sıra, önümüzdeki aylarda enflasyonu azaltacaktır dendi. | © DerVirgül

Yayınlama: 02.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.